Suomalaisyritykset ovat ymmärtäneet pilvipalveluiden myynnin paremmin kuin muut Pohjoismaat ja etenkin Ruotsi, selviää Ohjelmisto- ja e-business ry ja Vendep Capitalin tutkimuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin pohjoismaisten SaaS-yritysten (Software as a Service) tilaa.
Suomalaiset pärjäsivät ruotsalaisia paremmin eri kokoisten yritysten luokissa pienestä suureen.
Verkossa koko maailma on auki, ja juuri tämän suomalaisyritykset näyttävät ymmärtäneen ruotsalaisia paremmin. Suomalaisyritysten erinomaiset kasvuluvut startup-vaiheen jälkeen kertovat, että oikeilla linjoilla ollaan”, kiittää Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.
Kasvun ohella Roiha korostaa SaaS-bisneksen kasvumahdollisuuksia. SaaS tarkoittaa pilvestä laskutuksella ostettavia ohjelmistopalveluita.
”Kun Suomalaisten SaaS-yhtiöiden arvioitu pelkkä toistuvan laskutuksen kasvu (Annual Recurring Revenue, ARR) on vähintään kolmannesmiljardin luokkaa 2021, on helppo ymmärtää koko SaaS-bisneksen nopeasti lisääntyvä merkitys ja miljardipotentiaali Suomelle”, Roiha sanoo.
Suomalaisten etuna on itsepalveluun satsaaminen ja hinnoittelu.
”Meillä SaaS-firmat ovat panostaneet enemmän automaatioon oston ja käyttöönoton osalta, joka käytännössä tarkoittaa parempaa skaalautuvuutta. Kun palvelu on asiakkaille helppo itse testata, ottaa käyttöön ja maksaa, niin kauppa käy verkossa vauhdilla. Suomi näyttää lukujen valossa osanneen kerrankin tehdä skaalautuvampaa bisnestä kuin Ruotsi ja Tanska”, analysoi Roiha.
Tutkimuksen toisen osapuolen Vendep Capitalin sijoitusjohtaja Timo Felin korostaa myös hinnoittelun merkitystä menestykseen.
”Suomalaisyritykset ovat huomanneet, että asiakkaille kannattaa tarjota palveluja nimenomaan niiden tuottaman lisäarvon kautta. Siksi suomalaisten hinnoitteluperuste on selvästi ruotsalaisia useammin käyttö, eikä esimerkiksi lisenssimaksu tai ominaisuudet”, Felin sanoo.
Kasvuerot startup-vaiheen jälkeen ovat Felinin mukaan merkittäviä.
”Liikevaihdon kokoluokassa 300 000 – miljoona euroa, suomalaisyritysten kasvuvauhti on peräti 16 prosenttiyksikköä ruotsalaisia nopeampaa, (50 prosenttia Suomi -34 prosenttia Ruotsi). Miljoonasta kahteen ja puoleen miljoonaan vaihtavissa yrityksissä Suomi on kasvussa edellä 5 prosenttiyksikköä (45%-40%). Kokonaisuuden kannalta tärkeimmässä suurten yli 2,5M€ vaihtavien yritysten joukossa kasvuero on Suomen hyväksi 7 prosenttiyksikköä (42%-35%), sanoo Felin