Mitä oli ennen sosiaalista mediaa? Vastaus riippuu siitä, miten sosiaalinen media määritellään.
Laajasti katsoen nykyisen sosiaalisen median juuret voi nähdä ilmoitustauluissa ja lehtien lukijanpalstoissa. Mutta ennen internetaikaa oli myös sähköinen välivaihe, jonka voi vaikkapa lehden lukijanpalstaa selkeämmin nähdä nykyisen sosiaalisen median esivaiheena.
Seppo Uusitupa palkittiin vuonna 1992 vuoden tietotekniikkavaikuttajana. Hän sai palkintonsa tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen tunnetuksi tekemisestä oppilaitoksista, mutta myös pioneerityöstään BBS-järjestelmien (Bulletin Board System) parissa. Uusitupa perusti ensimmäisen BBS:n eli ”purkin” Suomeen jo vuonna 1982.
Ensimmäinen TIVIAn arkistoon jäänyt sosiaalisen median pieni myrsky tapahtui keväällä 1994, kun eräs henkilö kertoi erään lehden avustajille tarkoitetusta BBS:stä löytämästään viestistä, joka oli jaettu purkin kaikille käyttäjille.
Siinä toinen henkilö esitti mielipiteitä liitosta ja sen osakeyhtiöstä ilmeisen huonoihin tietoihin perustuen. Tästä lähti sitten oikaisupyynnöt sekä liitolta että osakeyhtiöltä vielä samana päivänä. Arkistoon ei ole jäänyt tietoa, miten jälkiselvittely jatkui.
Tänään sosiaalinen media on tulvillaan vastaavan tyyppisiä disinformaatioon tai ymmärtämättömyyteen liittyviä isoja ja pieniä myrskyjä. Tuo vuoden 1994 tapahtuma oli nykymittapuulla niin vähäinen, ettei edes nimiä tai tarkkaa aihetta kannata mainita. Mutta ilmiön ensiesiintymisenä se on mielenkiintoinen.
Vaikka Internet – tai pikemminkin World Wide Web – oli jossain muodossa jo olemassa vuonna 1994, sen läpilyönti sekä nykyiset sosiaalisen median palvelut olivat vielä edessäpäin. Itse pidän läpilyöntivuotena vuotta 1995, jonka jälkeen yritykset ja yhdistykset alkoivat luoda verkkosivustoja. Blogeja alkoi tulla jo 1990-luvun lopussa, Wikipedia perustettiin vuonna 2001 ja Facebook 2004 muutamia virstanpylväitä mainitakseni.
BBS-järjestelmien aika meni 2000-luvulla Internetin ja laajakaistayhteyksien myötä ohi. Kulta-ajaksi muodostui ajanjakso 1980-luvulta 1990-luvun puoleen väliin.
Kuva: Blake Patterson (CC BY 2.0.)