Somepalvelu X joutui EU:n virallisen tutkinnan kohteeksi
X-palvelun epäillään rikkoneen EU:n uutta digipalvelulakia ja päästäneen palvelussaan leviämään laitonta sisältöä Israelin ja Hamasin väliseen konfliktiin liittyen.
IT Insider toimitus
18.12.2023

EU aloittaa tutkinnan X-somepalvelun toimista. EU epäilee, että X on rikkonut EU:n digipalvelulakia (Digital Service Act) ja sallinut palvelussa laitonta sisältöä Israelin ja Hamasin konfliktiin liittyen.

Elon Muskin omistama X (ent. Twitter) sai kyseenalaisen kunnian olla ensimmäinen digipalvelu, jota kohtaan EU-komissio on käynnistänyt tutkinnan.

EU:n tiedotteen mukaan tutkinnassa selvitetään, miten X on yrittänyt estää laittoman sisällön leviämistä ja miten hyvin palvelussa estetään informaation manipulointia. Lisäksi tutkimuksessa mennään moderoinnin ulkopuolelle esimerkiksi ”harhaanjohtavan suunnittelun” osalta. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi sinisiä merkkejä käyttäjätunnuksen yhteydessä, jotka ovat perinteisesti tarkoittaneet oikeaksi tunnistettua tiliä. Nykyisin X:ssä sinisen merkin saa ostettua rahalla.

Israelin ja Hamasin tuoreimman konflikin käynnistyttyä X:ssä on levinnyt todistetusti paljon valheellista informaatiota ja kontekstista irroitettuja kuvia ja videoita propagandatarkoituksessa, kertoo The Verge. X ei ole pystynyt noudattamaan omia ohjeitaan tällaisen materiaalin estämisessä.

X julkaisi pian EU:n ilmoituksen jälkeen oman viestin palvelussaan, jossa se toivoo, että prosessissa noudatetaan lakia ja ollaan ”vapaa polittisesta vaikuttamisesta”.

Suositellut

Uusimmat