Siruvalmistajien päästöt vähenevät investoinneilla
Siruteollisuudessa on investoitava vetyenergiaan ja uusiutuvan energian varastoimiseen, jotta ilmastotavoitteet saavutetaan.
Max Lehtinen
19.6.2023

Aasialaiset mikrosiruyritykset ovat nykyteknologian perusta, mutta niiden valtavien päästöjen vierellä kalpenevat jopa monet valtiot.

Yritysten ilmastolupaukset ovat suuret. Esimerkiksi eteläkorealaiset sirujätit SK Hynix ja Samsung pyrkivät sanojensa mukaan nollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä.

Myös maailman suurin puolijohdeyritys taiwanilainen TSMC on luvannut päästä nollapäästötavoitteeseen vuosisadan puoliväliin mennessä. 

Haasteena yrityksillä on aasialainen energiainfrastruktuuri: suurin osa Taiwanin ja Etelä-Korean energiasta on peräisin fossiilisista polttoaineista. Greenpeacen ilmastoraportin mukaan esimerkiksi TSMC:n vuonna 2021 käyttämästä energiasta vain 9 prosenttia oli peräisin uusiutuvista lähteistä.  

Raportin mukaan mikään siruvalmistaja Aasiassa – tai länsimaissa – ei ole linjassa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteen kanssa. 

Päästöjen vähentäminen onnistuu muun muassa investoinneilla vetyenergiaan.

“Vety on yksi tehokkaimmista tavoista varastoida ja kuljettaa uusiutuvaa energiaa, joten se on keskeinen tekijä tulevaisuuden energiahuollossa”, BMW:n vetyteknologian projektipäällikkö Jürgen Guldner kertoi Financial Timesille

Esimerkiksi Saksan suurimman siruvalmistajan Infineonin tehdas toimii vetyenergialla. 

Eräs varjopuoli kuitenkin on, että vetyenergian tuotantoketjussa käytetään usein fossiilisia polttoaineita. 

Vetyenergian ympärillä ei ole myöskään vielä infrastruktuuria, jonka avulla vetyä voidaan kuljettaa loppukäyttäjille. 

Infrastruktuurin rakentaminen on hidas ja kallis prosessi, mutta esimerkiksi Samsung on edennyt siinä tekemällä sopimuksia logistiikkayritysten kanssa.

Vetyenergian lisäksi tuuli- ja aurinkoenergian varastointi mahdollistaa luotettavampaa puhtaan energian hyödyntämisen. 

Samsung SDI on yksi suurimmista energian varastointijärjestelmien valmistajista noin 10 prosentin globaalilla markkinaosuudellaan. SK Hynixin tytäryhtiöiden osuus on 6 prosenttia. 

Energian varastointijärjestelmien markkinat kasvavat nopeasti. Samsung SDI ensimmäisen neljänneksen tulos oli yli 4 miljardia dollaria.

Kuva: Jas Min

Suositellut

Uusimmat