Siruvalmistajien päästöt vähenevät investoinneilla
Siruteollisuudessa on investoitava vetyenergiaan ja uusiutuvan energian varastoimiseen, jotta ilmastotavoitteet saavutetaan.
Max Lehtinen
19.6.2023

Aasialaiset siruyritykset ovat nykyteknologian perusta, mutta niiden valtavien päästöjen vierellä kalpenevat jopa monet valtiot.

Yritysten ilmastolupaukset ovat suuret. Esimerkiksi eteläkorealaiset sirujätit SK Hynix ja Samsung pyrkivät sanojensa mukaan nollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä.

Myös maailman suurin puolijohdeyritys taiwanilainen TSMC on luvannut päästä nollapäästötavoitteeseen vuosisadan puoliväliin mennessä. 

Haasteena yrityksillä on aasialainen energiainfrastruktuuri: suurin osa Taiwanin ja Etelä-Korean energiasta on peräisin fossiilisista polttoaineista. Greenpeacen ilmastoraportin mukaan esimerkiksi TSMC:n vuonna 2021 käyttämästä energiasta vain 9 prosenttia oli peräisin uusiutuvista lähteistä.  

Raportin mukaan mikään siruvalmistaja Aasiassa – tai länsimaissa – ei ole linjassa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteen kanssa. 

Päästöjen vähentäminen onnistuu muun muassa investoinneilla vetyenergiaan.

Vety on yksi tehokkaimmista tavoista varastoida ja kuljettaa uusiutuvaa energiaa, ja sen merkitys energiateollisuudessa kasvaa jatkuvasti.

Esimerkiksi Saksan suurimman siruvalmistajan Infineonin tehdas toimii jo vetyenergialla. 

Eräs varjopuoli kuitenkin on, että vetyenergian tuotantoketjussa käytetään usein fossiilisia polttoaineita. Vetyenergian ympärillä ei ole myöskään vielä infrastruktuuria, jonka avulla vetyä voidaan kuljettaa loppukäyttäjille. 

Infrastruktuurin rakentaminen on hidas ja kallis prosessi, mutta esimerkiksi Samsung on edennyt siinä tekemällä sopimuksia logistiikkayritysten kanssa.

Vetyenergian lisäksi tuuli- ja aurinkoenergian varastointi mahdollistaa luotettavamman puhtaan energian hyödyntämisen. Tämäkin vaatii investointeja.  

Toisaalta toivoa muutoksesta löytyy jo nyt. Esimerkiksi Samsungin SDI-osasto on yksi suurimmista energian varastointijärjestelmien valmistajista noin 10 prosentin globaalilla markkinaosuudellaan.

SK Hynixin tytäryhtiöiden osuus on 6 prosenttia.

Energian varastointijärjestelmien markkinat kasvavat hyvin nopeasti, mikä mahdollistaa myös investointien liikkumisen kohti kestävämpää tulevaisuutta. Esimerkiksi Samsung SDI:n ensimmäisen neljänneksen tulos oli yli 4 miljardia dollaria.

Suositellut

Uusimmat