Sirupula kääntyi romahdukseksi
Pc-suorittimien myynti laski ennätystahtia. Tästä huolimatta vuosi oli historian kolmanneksi paras koronavuosien jälkeen.
IT Insider toimitus
13.2.2023

Pc-tietokoneissa käytettävien x86-suorittimien toimitukset laskivat viime vuonna 34 prosenttia edellisvuodesta. Vuoden viimeisellä neljänneksellä lasku oli 19 prosenttia saman vuoden heinä-syyskuuhun verrattuna.

Tulokset selviävät tutkimusyhtiö Mercury Researchin tuoreesta raportista. Mercuryn toimitusjohtaja Dean McCarron kertoi PCMagille, että sekä koko vuoden että neljännesten välinen pudotus on suurin, mitä Mercury Researchin 30-vuotisen historian aikana on nähty.

Keskustelu sirupulasta velloi vielä pari vuotta sitten vahvana. Pulan ennustettiin helpottavan, mutta toteutunutta kysynnän romahdusta pystyivät tuskin pessimistisimmätkään tutkimuslaitokset näkemään.

Valtavasta myynnin laskusta huolimatta vuoden 2022 numerot ovat kolmanneksi suurimmat koskaan mittaushistoriassa. Suurempia toimitusmääriä on nähty vain vuosina 2020 ja 2021.

Tietokoneita myytiin korona-aikaan ennätysmäärä. Kysyntä laski vuonna 2022 normaalimmalle tasolle. Lisäksi taantuma ja inflaatio hillitsivät ostohaluja.

Kokonaisuudessaan vuonna 2022 toimitettiin 374 miljoonaa x86-suoritinta ja markkinan koko oli 65 miljardia dollaria.

Pc-suorittimia valmistava Intel on ilmoittanut tiukoista säästötoimista ja yhtiö uskoo myös vuoden ensimmäisen neljänneksen olevan vaikea. Kilpaileva AMD uskoo kuitenkin, että vuoden jälkipuoliskolla markkina kääntyy jälleen kasvuun.

Suositellut

Uusimmat