“Sensuurivapaa” some-alusta Parler irtisanoi valtaosan henkilökunnastaan
Trumpin valtakaudella vuonna 2018 some-jättien vastapainoksi perustettu amerikkalaisoikeiston suosima Parler jatkaa 20 työntekijän voimin. Sisällön löyhä moderointi on osoittautunut yhtiön kompastuskiveksi.
IT Insider toimitus
11.1.2023

Sensuurivapaaksi sosiaalisen median palveluksi itsensä asemoinut Parler on vaikeuksissa. The Vergen tietojen mukaan palvelun takana oleva Parlement Technologies on irtisanonut viime viikkojen aikana 75 prosenttia henkilökunnastaan ja valtaosan johtajistaan. 

Nyt Parlerin ja omistajayhtiön palveluksessa on jäljellä noin 20 työntekijä.

The Verge kysyi Parlerin mediayhteyshenkilöltä kommenttia tietoihin. Hän vastasi, ettei työskentele enää yhitössä. Yhtiön suunnalta ei ole kommentoitu asiaa lainkan.

Parler perustettiin vuonna 2018 keskellä presidentti Donald Trumpin valtakautta. Ajatuksena oli luoda vastapaino sisältöään moderoiville some-jäteille, jossa kaikki saisivat tuottaa sisältöä ilman minkäänlaista moderointia. 

Palvelun suosio raketoi loppusyksystä 2020 Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan, mutta loppiaisen 2021 Capitolin mellakat saivat Googlen ja Applen kiristämään otettaan palvelussa. Parleria oli käytetty mellakoiden suunnitteluun ja koordinointiin. Google ja Apple poistivat Parlerin sovelluskaupoistaan neljäksi kuukaudeksi, mikä lopetti kasvun.

Parlerin palattua sovelluskauppoihin markkina oli muuttunut. Markkinoilla huhuttiin Trumpin omasta some-palvelusta ja muitakin kilpailijoita, kuten Gettr ja Rumble oli tullut saataville. 

Parlerin emoyhtiö Parlement Technologies kehitti myös muita tuotteita, kuten “canceloinnista” vapaan pilvipalvlun. Tämän jälkeen Parler laitettiinkin myyntiin. 

Eräään ostajan mukaan palvelulla oli noin 50 000 aktiivista käyttäjää lokakuussa, The Verge kertoo. Siitä huolimatta rappari Ye eli Kanye West ilmoitti ostavansa palvelun lokakuun loppupuolella. Yen ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kuin hänen tilinsä oli suljettu Twitterissä ja Instagramissa muun muassa juutalaisvastaisen sisällön vuoksi.

Mutta lopulta Ye oli liikaa sensuurivapaalle palvelulle. Hän vieraili salaliittoteoreetikko Alex Jonesin Infowars-ohjelmassa ylistämässä Hitleriä. Pian tämän jälkeen osapuolet ilmoittivat, että Ye ei ostakaan Parleria.

Parlerin tulevaisuus näyttää tässä kohtaa epävarmalta. Trumpin Truth Social on alkuvaiheuksien jälkeen aloittanut toimintansa. Myös Twitter on uuden omistajansa Elon Muskin johdolla ottanut askelia löyhemmän moderaation suuntaan. Voi olla, että Parlerille ei ole tällä hetkellä tilaa markkinassa.

Suositellut

Uusimmat