Säilyykö tieto käyttökelpoisena?
Tiedon tallennustavat ovat vaihdelleet mielenkiintoisesti vuosien varrella.
Reino Myllymäki
09.12.2022

Suurin osa Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry:n arkistosta on paperimuotoista dataa. Paperi tiedon säilytysmuotona on arkistoihmisille tuttu juttu, joskin siinäkin on monenlaista pientä vaikeutta. Arkistokelvottomat muovitaskut kun saavat aikaan kemiallisen reaktion, jossa paperit liimaantuvat toisiinsa ja muovitaskuun kiinni, niittejä löytyy muualtakin kuin asiakirjan vasemmasta ylänurkasta ja tietojen saanti lämpökirjoittimella tulostetuilta sivuilta voi edellyttää joka sivun käsittelyä kuvankäsittelyohjelmassa.

Skannauksessa syntyvät tiedostot eivät formaattiensa puolesta nekään ole ikuisia, vaikka tämän historiikin kirjoittamisprojektin mahdollistavatkin. Mutta muutamat arkistolöydöt panivat miettimään tiedon säilyvyyttä.

Lokakuun lopussa arkistosta löytyi kaksi arkistokoteloa. Toisessa oli liiton 50-vuotishistoriikin materiaaleja 20 vuoden takaa. Muutama paperi, kolme CD-levyä ja pussillinen MiniDisc-levyjä. CD-levyiltä sain valokuvat talteen, mutta haastatteluja sisältävien MiniDisc-levyjen kuuntelemista varten minun oli hankittava laite. Päädyin ostamaan käytetyn Sony Walkmanin levyjen läpikäymiseen.

Toisessa oli puolestaan 50-vuotisjuhlan materiaaleja, siis vajaan 20 vuoden takaa nekin. Vähän papereita, nippu CD-levyjä ja yksi DVD sekä kaksi videokasettia. Yllätyksekseni videokasetit olivat Betamaxeja, joille oli tallennettuna YLE:n tietokoneita käsitteleviä ohjelmia vuodelta 1958.

Löydöt panivat miettimään tiedon säilyvyyttä. Itse tieto voi säilyä, mutta löytyykö toimiva laite, joka lukee mediaa, aukeaako formaatti?

Selaillessani liiton 1970-luvun jäsenlehteä eli ATK:n Tietosanomia silmiini suorastaan hyppi erilaisten tallennus- ja tiedonsyöttömedioiden moninaisuus. Samassa numerossa saatettiin mainostaa ”äänetöntä” Honeywell Bull K 212 reikäkorttien lävistyskonetta, C-kasettipohjaista Olivetti DE 520 -tallennusjärjestelmää, GWS:n magneettinauhojen säilytyskalusteita, Scotch-levypakkoja ja IBM:n kahdeksan tuuman tietolevyjä, magneettinauhoja, mikrofilmitallennusta ja Mohaw-puhelinsiirtojärjestelmää. Kuka tiesi, mitkä tulevat yleistymään ja selviytymään. Elettiin mielenkiintoisia aikoja!

Kuvateksti: Vuonna 1980 julkistetussa IBM Displaywriter -työsemassa oli kahden kahdeksan tuuman levykkeen levyasema.

Kuva: Wikimedia Commons.

Suositellut

Uusimmat