Romanian hallinto sai tekoälyneuvonantajan
Ion-tekoäly kerää ja koostaa kansalaisten mielipiteitä ja toiveita hallituksen käyttöön. Pääministeri Nicolae Ciucăn kyseessä on maailman ensimmäinen hallituksen tekoälyneuvonantaja.
IT Insider toimitus
02.3.2023

Romanian hallinto on ottanut käyttöön tiettävästi maailman ensimmäisen hallituksen tekoälyneuvonantajan. Romanian pääministeri Nicolae Ciucă esitteli hallitukselleen Ion-nimisen ”kunnianeuvonantajan”. Ionin tehtävänä on kerätä kansalaismielipiteitä ja toiveita ja tehdä niistä koosteita viranomaisten käyttöön.

Romanialaiset voivat lähettää toiveitaan Ion-verkkosivuston, sosiaalisen median ja fyysisten palautekeskusten kautta. Ion tekee näistä hallitukselle koosteen. Tekoäly ei vastaa suoraan kansalaisille.

Ciucăn mukaan kansalaisten ja hallinnon tulee osallistua Ionin käyttöön ja kehittämiseen.

Tekoäly tehostaa takuuvarmasti palautteiden käsittelyä, mutta kansalaisoikeuksien tutkijat pitävät tapaa osittain ongelmallisena.

Tutkija Kris Shrishrak Irish Council for Civil Libertiesistä kertoo Politicolle, että tekoälyn päätösten perusteet pitää avata suurelle yleisölle. Muuten kansalaisille jää epäselväksi, miten Ion valitsee korkean prioriteetin palautteet kaikista saamistaan viesteistä.

Suositellut

Uusimmat