Reuters: Meta ja Apple joutuvat syytetyn penkille EU:n digitaalimarkkinalain alla
Applea syytetään rikkomuksista ensimmäisenä, luultavasti jo lähiviikkoina.
Max Lehtinen
16.6.2024

Euroopan komissio aikoo syyttää Applea ja Metaa digitaalimarkkinalain (DMA) rikkomuksista, kertoo Reuters

Lehden sisäpiirilähteiden mukaan komissio on todennut, ettei Apple salli sovelluskehittäjien ohjata käyttäjiä App Storen ulkopuolisiin maksuvaihtoehtoihin ilman, että heiltä peritään rojaltimaksuja.

Maaliskuussa 2024 toimeenpantu DMA vaatii, että portinvartijoiden on annettava kehittäjille mahdollisuus mainostaa omia tarjouksiaan vapaammin ja ohjata käyttäjiä tekemään sopimuksia, joista Apple ei saa osuutta.

Metaa koskevat syytteet taas liittyvät sen “maksa tai suostu” -bisnesmalliin, jonka teknologiajätti otti käyttöön vastauksena EU:n huoliin sen hämäristä tiedonkeruu- ja mainoskäytännöistä. 

Meta hyödyntää tietoa käyttäjistä kerätyistä datapisteistä, kuten nettihauista, iästä, seuratuista käyttäjistä ja tuotemieltymyksistä, kohdentaakseen mainoksia.

Maksa tai suostu -malli antaa käyttäjille mahdollisuuden maksaa tiensä pois paitsi Metan mainoksista myös jatkuvasta seurannasta noin kymmenen euron kuukausimaksulla. Ilmaiskäyttäjät joutuvat tiettävästi silti seurannan kohteeksi.

Reutersin mukaan teknologiajätit saavat mahdollisuuden tehdä muutoksia käytäntöihinsä ennen kuin komissio tekee lopullisen päätöksen kuritustoimenpiteistä. 

Syytteet Applea vastaan julkistetaan ensimmäisenä, Financial Timesin lähteiden mukaan luultavasti jo lähiviikkoina.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun komissio syyttää ketään DMA-rikkomuksista.

Lainvastaisuudesta voidaan määrätä sakkoja, jotka saattavat nousta jopa 10 prosenttiin lakia rikkoneen yrityksen vuotuisesta liikevaihdosta.

Suositellut

Uusimmat