Regulaatiotaistelu jatkuu Yhdysvalloissa: New York haluaa kieltää suositusalgoritmit lapsilta
Laki läpäisi jo New Yorkin senaatin äänestyksen, mutta se kohtaa haasteita teknologiajättien viedessä sen perustuslaillisen tarkastelun kohteeksi.
Max Lehtinen
08.6.2024

New Yorkin lainsäätäjät ovat hyväksyneet lakiesityksen, joka kieltää sosiaalisen median alustoja käyttämästä “riippuvuutta aiheuttavia suosittelualgoritmeja” alle 18-vuotiaiden käyttäjien syötteissä.

Lain mukaan kiellettyä olisi myös puhelinilmoitusten lähettäminen lapsille kello 0–6 välillä ilman huoltajan hyväksyntää.

Uusi SAFE-laki (Stop Addictive Feed Exploitation for Kids) voi kuitenkin tulla pysyväksi laiksi vain, jos yhdysvaltalaiset tuomarit toteavat sen olevan perustuslaillisesti pätevä. 

Tämä askel ei ole itsestäänselvyys, sillä monissa muissa osavaltioissa, kuten Arkansasissa ja Kaliforniassa, on jo hylätty vastaavia lakeja sananvapauteen vedoten, kun teknologiajättien muodostama NetChoice-järjestö on haastanut ne oikeudessa. 

Yhdysvaltain korkein oikeus ei ole vielä ottanut suoraan kantaa vastaaviin tapauksiin, mutta se on ollut yleisesti skeptinen sosiaalisen median sisällön regulaatiota kohtaan. 

Yleisperiaate on, että alustat saavat itse päättää, mitä viestejä ne levittävät ja kenelle – kunhan lakeja kunnioitetaan. 

Regulaatiolait ovat kuitenkin useiden tuomareiden mukaan pyrkineet pakottamaan alustat sensuroimaan sisältöä, joka olisi Yhdysvaltain perustuslain ensimmäisen lisäyksen perusteella suojattua. 

Teknologiajättien olisi myös vaikea varmentaa kaikkien käyttäjiensä ikä, mikä johtaisi sisältörajoituksiin myös täysi-ikäisten ryhmässä. Laki keräisi samalla tunnistautumisprosessissa ihmisistä tarpeettoman määrän tietoa.

Korkein oikeus on aiemmin hylännyt osavaltiolliset pyrkimykset vaatia ikätodistusta ennen sosiaalisen median käyttöä. 

Lisäongelmana rajoittavissa lakiesityksissä on ollut monesti niiden laaja mutta tulkinnanvarainen muotoilu. 

Uudessa SAFE-laissa määritellään, että riippuvuutta aiheuttava syöte “suosittelee, valitsee tai priorisoi sisältöä käyttäjään tai hänen laitteeseensa liittyvien tietojen perusteella”. Toisin sanoen sisältö, jota käyttäjä ei itse seuraa tai hae, ei näkyisi hänelle ollenkaan. 

Alaikäiset käyttäjät voisivat silti SAFE-lain mukaan saada algoritmisia suosituksia vanhempien suostumuksella. 

SAFE-laissa määritellään, että sitä rikkovat yritykset saavat 30 päivää aikaa korjata virheensä ennen kuin niille mätkäistään sakot, joiden määrä voi olla jopa 5 000 dollaria käyttäjää kohti. 

Lakiesitys päätyy vielä kuvernööri Kathy Hochulin pöydälle allekirjoitettavaksi, mutta hän on jo juhlinut lain hyväksymistä sosiaalisessa mediassa. 

“Olemme ottaneet yhdessä historiallisen askeleen eteenpäin pyrkimyksissämme puuttua nuorten mielenterveyskriisiin ja luoda heille turvallisempi digitaalinen ympäristö”, Hochul kirjoitti

Suositellut

Uusimmat