Putin laittaa lopun anonyymille internetille Venäjällä
Uuden lainsäädännön mukaan verkkopalveluihin pitää tunnistautua ja VPN-palveluiden ohjeistaminen on rikos. Hosting-palvelujen pitää olla valtion hyväksymiä.
IT Insider toimitus
02.8.2023

Venäläiset voivat sanoa hyvästi vapaalle ja anonyymille internetille joulukuussa voimaan tulevan lainsäädännön myötä.

Torrentfreak-sivuston käsiinsä saamien dokumenttien perusteella presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut asetuksen, joka muun muassa vaatii käyttäjien tunnistamisen valtion hyväksymällä järjestelmällä, tekee VPN-palvelujen käyttöohjeiden jakamisesta rikoksen ja siirtää muutenkin paljon internet-toimintaa valtion hyväksynnän taakse.

Tunnistautuminen esimerkiksi Googlen tai Applen tunnuksilla tulee kielletyksi jo lähiaikoina. Joulukuusta alkaen venäläisten palveluntarjoajien pitää tunnistaa käyttäjät ennen heidän päästämistä palveluihin. Tunnistuksen tulee olla vahva ja valtion hyväksymä.

Jos kansalaisella on jo esimerkiksi henkilökohtainen puhelinliittymä, hän voi käyttää sen tunnistustietoja verkkopalvelun käyttämiseen. Toinen vaihtoehto tunnistukseen on käyttää Venäjän kansallista tunnistusjärjestelmää, johon kerätään myös biometristä dataa.

Kolmas vaihtoehto on käyttää kolmannen osapuolen tunnistusjärjestelmää, mikä on valtion hyväksymä. Tunnistusjärjestelmän pitää olla teknisesti riittävän hyvä, mutta myös omistukseen kiinnitetään huomiota. Tunnistuspalvelun tarjoajan pitää olla Venäöjän kansalainen ilman kaksoiskansalaisuutta. Myös muiden palvelun johtavassa asemassa olevien pitää täyttää samat ehdot.

Anonyymin internetin käytön mahdollistavat VPN-palvelut ovat jatkossakin laillisia. Mutta Venäjällä voi käyttää vain sikäläistä lainsäädäntöä noudattavia VPN-palveluja. Lisäksi VPN-palvelujen tai anonyymin Tor-verkon käyttöohjeiden käyttöohjeiden julkaisusta tulee rikos.

Lisäksi verkkopalveluja teknisesti pyörittäville hosting-yhtiöille tulee lisää velvollisuuksia ja ne ovat vastuussa niiden palvelimilla olevista sisällöistä.

Palveluntarjoajien tulee olla valtion hyväksymiä ja käyttäjien valtion tunnistamia. Rekisteröidylle hosting-palveluntarjoajille annetaan valtion toimesta lista kielletyistä sisällöistä, käytöksestä ja toiminnoista. Hosting-yhtiöiden tulee estää kielletty toiminta palvelimillaan.

Myös hosting-yhtiöiden tulee olla venäläisomistuksessa ilman kaksoiskansalaisuutta.

Koko allekirjoitettu laki löytyy Torrentfreakin sivuilta.

Kuva Olga Nayda Unsplash

Suositellut

Uusimmat