Puolet yhdysvaltalaisista uskoo tekoälyn vaikuttavan vuoden 2024 presidentinvaaleihin
Lisäksi noin kaksi kolmasosaa yhdysvaltalaisista uskoo ihmisten menettävän tekoälyn hallinnan seuraavien vuosikymmenien aikana. Presidenttiehdokkaisiin kansalaiset eivät luota tekoälyn sääntelyn suhteen.
Max Lehtinen
12.9.2023

Noin 53 prosenttia amerikkalaisista uskoo tekoälyn levittämän disinformaation vaikuttavan Yhdysvaltojen vuoden 2024 presidentinvaalien tulokseen, selviää Axios-lehden ja Morning Consultin elokuisesta kyselytutkimuksesta.

Noin kolmasosa sanoi tämän epävarmuuden vähentävän heidän omaa luottamusta vaalitulokseen. 

Epäileväisyys vaalitulosta kohtaan oli huomattavasti yleisempää Donald Trumpia vuonna 2020 äänestäneiden keskuudessa kuin Joe Bidenia äänestäneiden keskuudessa (47 % Trumpin kannattajat, 27 % Bidenin). 

Vain noin neljäsosa amerikkalaisista suhtautuu yleisesti tekoälyn tulevaisuuteen optimistisesti. Lähes kaksi kolmasosaa tutkimukseen osallistuneesta 2 200 yhdysvaltalaisesta uskoo, että ihmiset menettävät kontrollin tekoälystä seuraavan 25 vuoden aikana. 

Kyselyn mukaan yksikään presidenttiehdokas, kuten Biden, Trump tai Trumpin republikaanikilpailija Ron DeSantis, ei saa puolueissaan enemmistön vahvaa luottamusta tekoälyn säätelyn suhteen.

Vastaajista joka kolmas sanoi, että tekoälyä ei voida säännellä tehokkaasti.

Lisäksi tutkimuksen mukaan liberaalit käyttävät tekoälyä noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut. Tekoälyä hyödyntäneistä 64 prosenttia uskovat, että tekoälyn tuotokset ovat olleet laadukkaampia kuin heidän omansa. 

Ikäluokissa on tutkimuksen mukaan selkeitä eroja tekoälyyn suhtautumisessa ja osaamisessa. Nuoret käyttävät tekoälyä eniten kun taas yli 65-vuotiaista harva tietää edes, mihin tekoälyä voidaan hyödyntää. 

Kuva: Aaron Burden 

Suositellut

Uusimmat