Paperiset asunto-osakkeet voisivat siirtyä historiaan – taloyhtiöt ovat vielä lähtökuopissa
Sähköinen huoneistotietojärjestelmä siirtää taloyhtiöiden tiedot ja omistukset täysin digitaaliseen muotoon. Ensimmäisen vaiheen määräaika täyttyy jo ensi vuoden lopussa.
IT Insider toimitus
08.8.2022

Vanhempien ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirryttävä sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä.

Maanmittauslaitoksen ylläpitämä sähköinen huoneistotietojärjestelmä on ollut pienten taloyhtiöiden käytössä vuoden 2020 alusta saakka. Mutta tähän mennessä vasta hieman yli viisi prosenttia eli reilut 5 000 yhtiötä on siirtynyt järjestelmään.

Maanmittauslaitos suosittelee, että ilman ammatti-isännöintiä operoivat taloyhtiöt siirtyisivät järjestelmään jo nyt. Näin taloyhtiö välttyy ylimääräisiltä maksuilta ja saa Maanmittauslaitokselta tukea siirtotilanteessa.

Myös Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto suosittelevat pienten taloyhtiöiden kohdalla pikaista siirtymistä huoneistotietojärjestelmään.

”Erityisesti pienten taloyhtiöiden, joilla ei ole ammatti-isännöintiä, kannattaa tehdä osakeluettelon siirto jo nyt. Tällaisten rivitalojen ja muiden asukasisännöinnissä olevien taloyhtiöiden ei kannata viivytellä siirron suorittamista, sillä nyt on saatavissa opastusta ja apua siirron suorittamiseen Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelussa paremmin kuin viime tipassa siirtoa tehtäessä, toteaa Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavainen.

Eroon pankkiholvin osaketalletuksista

Huoneistotietojärjestelmän suurin hyöty osakkeenomistajan kannalta on pitkällä aikavälillä paperisista osakekirjoista luopuminen. Mutta se on vasta viimeisiä vaiheita. Järjestelmään siirtyminan alkaa taloyhtiön tietojen lisäämisellä järjestelmään

Ensin taloyhtiö tai isännöinti tarkistaa osakeluettelon ajantasaisuuden, siirtää osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään ja tiedottaa tapahtumasta osakkaita. Osakeluettelo sisältää tiedot yhtiön osakkeista ja niiden omistajista.

Siirron jälkeen osakkeenomistajilla on kymmenen vuotta aikaa hakea oman omistuksensa sähköistä rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Rekisteröinnin yhteydessä Maanmittauslaitos poistaa paperisen osakekirjan käytöstä ja tieto omistuksesta näkyy jatkossa rekisterimerkintänä huoneistotietojärjestelmässä.

Kymmenen vuoden aikaraja ei päde, jos osakkeen omistus vaihtuu asuntokaupan yhteydessä. Tällöin uuden omistajan täytyy rekisteröidä omistuksensa kahden kuukauden kuluessa.

Ohjeita siirtoon ja siirtopalvelun käyttöön löytyy osoitteesta osakehuoneistorekisteri.fi.

Suositellut

Uusimmat