Pääkirjoitus: Tieto vähentää tuskaa tekoälyssä
Kuluneen vuoden läpimurrot tekoälyssä innostavat ja huolestuttavat. Mitä paremmin tunnemme tekoälyn toiminnan, sitä vähemmän asia huolestuttaa.
Mikko Torikka
05.9.2023

Tekoäly on herättänyt valtaisan kiinnostuksen kaikissa yrityksissä viimeksi kuluneen vuoden aikana. ChatGPT:n, Midjourneyn ja muiden luovien tekoälyjen julkaisu avasi kehityksen vauhdin lähes kaikille työelämässä oleville.

Tekoäly voikin synnyttää valtavia laineita alalla kuin alalla. Ajatus siitä, että rutiininomaiset työpaikat poistuvat teköälyn tieltä vaihtuikin käsitykseksi, että luovempikin työ tulee muuttumaan. Rutiinitöiden poistuminen on jo jatkunut pitkään eikä tehostaminen automaatiolla välttämättä tarvitse kovinkaan monimutkaista tekoälyä.

Generatiiviset tekoälyt eivät syntyneet tyhjiöstä vaan ne ovat pitkän kehitystyön tulosta. Moni viime vuoden aikana vähemmällä huomiolla ollut tekoälyn muoto on myös jatkanut kehittymistään ja lisää läpimurtoja on odotettavissa. ChatGPT:n kyky matkia ihmistä ja sen kyky ottaa vastaan ohjeita luonnollisella kielellä on toki synnyttänyt tämän päivän innostuksen.

Innostuksen rinnalla kulkevat pelot. Ottaako tekoäly vallan? Tai vähän maanläheisemmin: mitä tekoäly tekee yritysten ja ihmisten sinne syöttämällä datalla? Koska tekoälyssä on vielä paljon tuntematonta, ihminen täyttää tyhjät aukot omilla teorioillaan. Tieto ja läpinäkyvyys ovat keinoja luottamuksen lisäämiseen.

Kannamme IT Insiderissa osamme tiedonjanon sammuttamisesta tänään alkavilla ekoälyn teemaviikoillamme. Pysy mukana tekoälyuutisissa ja artikkeleissamme osoitteessa www.itinsider.fi/tekoaly

Kuva: Midjourney

Suositellut

Uusimmat