Osaajapula heikentää myös tietoturvaa
Pätevien tietoturvaosaajien puute on yritysten suurin tietoturvahaaste, selviää tuoreesta selvityksestä.
IT Insider toimitus
06.9.2022

Tietoturvan merkitys on noussut digitalisaation myötä yrityksissä. Kun yhä suurempi osa toiminnoista on digitalisoitu, kasvavat myös kyberhyökkäysten riskit.

Yritysten suurin riski tietoturvan suhteen on tänä päivänä pula pätevistä tietoturvaosaajista, selviää it-palvelutalo TCS:n Risk & Cybersecurity Study -selvityksestä.

Pohjoismaisista vastaajista 58 % kertoi yrityksellään olleen vaikeuksia rekrytoida tietoturva-alan osaajia edellisvuoden aikana. Ja jopa 70 prosenttia tutkimukseen vastanneista pohjoismaalaisista yrityksistä aikoi rekrytoida lisää osaajia. Ja 48 % vastaajista koki, että asiantuntijoiden sitouttaminen yritykseen on haastavaa.

TCS:n tutkimukseeen osallistui yli 600 riskienhallinta- ja tietoturvajohtajaa Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta, myös Suomesta ja muista Pohjoismaista.

”Keskeinen osa organisaation tietoturvaosaamisen kehittämistä ja osaajien sitouttamista ovat investoinnit työntekijöiden tietoturvakoulutukseen ja edistyneisiin teknologioihin sekä tietoturva-asioiden nostaminen johdon agendalle”, sanoo TCS:n suomen maajohtaja Subhadipta Samantray.

Tutkimus paljastaa, että tietoturvasta vastaavat johtajat eivät huomioi riittävästi arvoketjun haavoittuvuuksia oman organisaationsa ulkopuolella. Vaikka digitaalisten ekosysteemien hyödyntäminen lisääntyy yrityksissä jatkuvasti, tutkimukseen osallistuneet yritykset jättivät ekosysteemikumppanit kymmenennelle sijalle arvioidessaan kohteita, joihin kohdistuu eniten kyberhyökkäyksiä nykyhetken ja vuoden 2025 välillä. Samoin vain 14 prosenttia vastaajista sanoo ekosysteemiriskien nousevan prioriteettina esiin yritysten hallitusten keskusteluissa.

”Yritykset kaikkialla maailmassa hyödyntävät yhä enemmän kumppaneita, palveluntarjoajia ja jopa kilpailijoitaan liiketoimintansa uudistamiseen ja kasvattamiseen. Näiden digitaalisten ekosysteemien synnyttämien uhkien sivuuttaminen on yrityksille sokea piste, johon tulee tarttua välittömästi”, TCS:n globaali tietoturvajohtaja Santha Subramoni sanoo.

”Yksi keino vähentää hyökkäysten todennäköisyyttä on omaksua tietoturvaan zero trust -ajatusmalli: älä luota, varmista aina. Toimintatapaa tulisi soveltaa sekä ihmisiin että laitteisiin.”

TCS eli Tata Consultancy Services on osa Tata-konsernia, joka on Intian suurin teollinen monialayritys. TCS:llä on yli 600 00 työntekijää 46 maassa ja sen liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilikaudella 25,7 miljardia dollaria.

Kuva Daniel Eliashevskyi Unsplash

Suositellut

Uusimmat