OpenAI: Musk nosti syytteen koska ei saanut yhtiötä osaksi Teslaa
Tekoäly-yhtiö OpenAI vastasi Elon Muskin syytteisiin muun muassa julkaisemalla sähköposteja ajalta, jolloin Musk oli mukana yhtiön toiminnassa. Niiden mukaan Musk oli täysin rinnoin mukana muuttamassa yhtiötä voittoa tuottavaksi ja keräämässä lisärahoitusta. Hän myös halusi ostaa OpenAI:n osaksi Teslaa.
Mikko Torikka
06.3.2024

Teknologiamiljardööri Elon Musk nosti viime viikolla kanteen tekoäly-yhtiö OpenAI:tä vastaan sopimusrikkomuksesta. Muskin mukaan OpenAI on siirtynyt kauas alkuperäisestä ajatuksestaan olla avointa tekoälyä kehittävä voittoa tuottamaton yhtiö. Sen sijaan kanteen mukaan OpenAI:sta on tullut Microsoftilta saatujen rahojen myötä käytännössä Microsoftin tytäryhtiö.

Musk oli OpenAI:n perustajien joukossa, mutta hän jäi yhtiön hallituksesta pois vuonna 2018 eturistiriitojen vuoksi.

OpenAI:n ydinhenkilöt julkaisivat nyt yhtiön sivuilla kirjoituksen, jossa he muun muassa julkaisevat yhtiön sisäistä viestintää takavuosilta. Viestien mukaan Musk on ollut ajamassa ulkopuolisen rahan haalimista yhtiöön ja hän halusi jopa ostaa OpenAI:n osaksi Teslaa, koska OpenAI ei voisi yksinään haastaa Googlea.

Tekstin kirjoittajina ovat OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman sekä muista perustajista Greg Brockman ja Ilya Sutskever.

”Olemme surullisia, että syytös tulee henkilöltä, jota ihailimme syvästi. Hän inspiroi meitä tähtäämään korkeammalle. Sen jälkeen hän sanoi, että tulemme epäonnistumaan, perusti kilpailijan ja lopulta nosti syytteen siinä vaiheessa, kun OpenAI ottaa askelia kohti tavoitteitaan ilman häntä”, he kirjoittivat. https://openai.com/blog/openai-elon-musk

Muskilla on myös ollut tavoitteena saada yhtiöön ulkopuolista rahoitusta. Muskin yhtiön johtolle kirjoittamissa sähköposteissa hän muun muassa kirjoittaa, että ”yhtiö tarvitsee miljardeja vuodessa välittömästi, tai koko asian voi jättää sikseen.”

Takavuoisina Altman ja Brockman tavoittelivat voittoa tuottamattomalle yritykselle sadan miljoonan dollarin sijoituksia. Musk vastusti tätä ja ehdotti vähintään miljardin minimisijoituksia. ”Tämä on oikea taso Googlen ja Facebookin investointeihin verrattuna.”

Viesteissä kävi myös ilmi, että teknologian kehittyessä Musk hyväksyi, että teknologia ei tule enää olemaan täysin avointa.

Mahdollista Tesla-kauppaa Musk perusteli kilpailutilanteella. ”Tesla on ainoa vaihtoehto, jolla on edes teoreettinen mahdollisuus pärjätä Googlea vastaan. Silloinkin mahdollisuudet ovat pienet, mutta suuremmat kuin nolla.”

Suositellut

Uusimmat