Ohjelmistoyritysten kasvu jatkuu talouden epävarmuudesta huolimatta
Digitalisaatioon investointi jatkuu yrityksissä myös vaikeammissa olosuhteissa. Ohjelmisto- ja e-business ry:n Sykemittarin mukaan 82 prosenttia yrityksistä arvioi liikevaihtonsa kasvavan.
IT Insider toimitus
21.12.2022

Ohjelmistoyritykset suhtautuvat tulevaisuuteen selvästi muita aloja valoisammin. Ohjelmistoalan näkymiä kartoittavan Sykemittarin muodostama tilannekuva on kokonaisuudessaan optimistinen, arvioi Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

”Yrityksistä 82 prosenttia arvioi liikevaihtonsa kasvavan ja 28 % uskoo jopa huomattavaan kasvuun seuraavan kuuden kuukauden aikana. Menestys ja kasvuodotukset heijastuvat kiitettävästi myös työllistämisenä, henkilöstömäärän kasvua odottaa miltei kaksi kolmasosaa yrityksistä”, iloitsee Roiha.

Roiha on tyytyväinen erityisesti siihen, että työllistäminen kohdentuu uusiin alalle tulijoihin. 55 prosenttia alan yrityksistä aikoo palkata junioritason osaajan seuraavan 12 kuukauden aikana.

”Meillä on nuorille ja alanvaihtajille hyväpalkkaista työtä tarjolla hyvin, jopa tässä kansallisesti epävarmassa taloustilanteessa, toteaa Roiha.

Ohjelmistoalan näkymät poikkeavat huomattavasti muista aloista. Syyskuussa julkaistu Pk-yritysbarometri kertoo hyvin erilaista tarinaa. Kun kasvuun uskovista vähennetään pienenemiseen uskovat, saadaan alojen nettokasvua ennakoivat saldoluvut.

”Pk-yritysbarometrin mukaan nettomääräisesti kasvussa on vain 15 prosenttia yrityksistä, kun ohjelmistoalalla nettomääräisesti kasvuun yltää miltei 74 prosenttia”, Roiha sanoo.

”On ihan selvää, että ohjelmistoalaa voi jälleen kutsua Suomen kasvun veturiksi”, Roiha jatkaa.

”Vaikka taloudessa nyt erityisesti Venäjän hyökkäyssodan vuoksi pilviä onkin, niin näyttää vahvasti siltä, että digitalisaatioon investoiminen ei ole jäänyt yrityksissä tauolle. Uudistamistarpeet on siis päätetty huomioida vaikeassakin tilanteessa, mikä selittänee alamme kasvukuntoa”, arvioi Roiha.

Sykemittariin vastasi loka-marraskuussa 114 ohjelmistoyritysten ylimmän johdon edustajaa.
Pk-yrittäjäbarometrin on toteuttanut Taloustutkimus ja sen tilaajat ovat Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä Työ- ja elinkeinoministeriö.

Kuva Fotis Fotopoulos Unsplash

Suositellut

Uusimmat