Ohjelmistoyhtiöt kasvavat tekoälyn vauhdittamana
Jo neljä viidestä ohjelmistoyrityksestä hyödyntää tekoälyä liiketoiminnassaan. Tämä vaikuttaa johtavan yritysten nopeampaan kasvuun.
IT Insider toimitus
17.11.2023

Tekoäly on lyönyt itsensä isosti läpi ohjelmistoyrityksissä. Jo lähes neljä viidestä ohjelmistoyrityksestä käyttää liiketoiminnassa erilaisia tekoälysovelluksia, selviää Software Finlandin Sykemittari-tutkimuksesta.

Sykemittariin tutkituista yrityksistä 80 prosenttia ennakoi kasvua ja tekoälyllä on tässä suuri rooli.”Tekoälyn hyödyntäminen korreloi selvästi nopean kasvun kanssa”, Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha sanoo.

”Puolet eri tavoin tekoälyyn panostavista ohjelmistoyrityksistä on palkkaamassa lisää väkeä ja seitsemän prosenttia huomattavasti. Yrityksistä, jotka eivät vielä käytä tekoälyä, aikoo kasvattaa henkilöstöään paljon harvempi eli 35 prosenttia eikä yksikään huomattavasti. Tämä toivottavasti kumoaa käsityksiä, että tekoäly merkitsisi miltei automaattisesti suuria irtisanomisia. Isossa kuvassa on todella upeaa, että miltei puolet kaikista softayrityksistä nytkin rekrytoi lisää väkeä”, Roiha sanoo.

Rasmus Roiha

Puoli vuotta sitten tekoälyä hyödynsi tavalla tai toisella puolet ohjelmistoyrityksistä, nyt jo miltei neljä viidestä. Roihan mukaan tällä on syvällisiä vaikutuksia sekä alalle että yhteiskuntaan. Todella myönteistä on, että henkilöstöään kasvattavat erityisesti tekoälyyn panostavat yritykset.

Tekoälyn yhteys uusiin rekrytointeihin selittyy yksinkertaisesti sillä, että tekoälyn avulla yritykset voivat kasvaa nopeammin. Tekoälyä käytetään ohjelmistoyrityksissä monipuolisesti eri toimintoihin ohjelmistokehityksestä asiakaspalveluun ja markkinoinnista tuotekehitykseen. Tästä hyvä esimerkki on autoilun turvallisuutta ja mukavuutta lisätyn todellisuuden ja tekoälyn yhdistelmällä kasvattava Basemark Oy.

”Tekoälyn merkitys ei ollut ollenkaan selvää, kun aloitimme vuonna 2015. Silloin lähtökohta oli grafiikkateknologia ja grafiikkakiihdyttymien ohjelmointi. Sitten tuli itseajavien autojen megatrendi ja tajusimme, että kiihdyttimille voidaan myös tuoda konenäkö eli tekoäly mukaan ja pääsimme isojen valmistajien kanssa kehittämään ratkaisuja. Olimme oikeaan aikaan liikkeellä”, kuvailee Tero Sarkkinen, Basemarkin perustaja ja toimitusjohtaja yhtiön onnistunutta loikkaa tekoälyyn.

Sarkkisen ennustus ei lupaa hyvää yrityksille, jotka päättävät sivuuttaa tekoälyn mahdollisuudet.

”Meillä konenäkö on kiinteä osa tuotetta, eli AI (tekoäly) on täysin ratkaiseva osa liiketoimintaamme. Todella vaikeaa olisi minut vakuuttaa, ettei softafirmassa olisi hyötyä AI:n käyttöönotosta. Tutkimusten mukaan työntekijöiden tuottavuus helposti kaksinkertaistuu tekoälyn myötä. Jos ohjelmistotuote ei sisällä AI:tä lähivuosina, niin kilpailijat ajavat ohi vasemmalta ja oikealta! Softafirma, joka ei käytä AI:ta, on pian entinen softafirma”, lataa Sarkkinen.

Roiha kääntää saman asian myönteiseen tulokulmaan: tekoäly on ennen muuta mahdollisuus.

”Sykemittari kertoo, että tekoälyn hyödyntäminen korreloi selvästi nopean kasvun kanssa. Tekoälyä eri tavoin käyttävistä yrityksistä ennakoi huomattavaa kasvua peräti neljäsosa, kun tekoälyn vielä sivuuttaneista huomattavaa kasvua odottaa vain runsas kymmenes. Myönteinen viesti tässä on tietenkin se, että tekoälyn käyttöönotto on mahdollista kaikille ja suosittelen sitä lämpimästi. Tapoja on monia: Ohjelmistokehitys, markkinointi, tuotekehitys, myynti, viestintä – vain taivas on rajana.”

Tekoälyn monet käyttömahdollisuudet ovat todella tarpeen koko Suomelle, joka on jämähtänyt matalaan tuottavuuteen.

”Toivon hartaasti, että muuallakin yhteiskunnassa otettaisiin tekoälyä nyt mahdollisimman nopeasti käyttöön. Suomen tuottavuus on kehittynyt surkeasti jo vuodesta 2008. Tekoäly on meille valtavan suuri mahdollisuus ja korkean digitaalisen osaamisemme takia pystymme myös ottamaan tekoälyn nopeammin ja tehokkaammin käyttöön kuin useimmat muut. Tekoäly valuu joka tapauksessa ihan kaikkialle, miksi emme ottaisi siitä kaikkea irti?”, herättelee Roiha koko Suomea.

Kuva. Basemark

Suositellut

Uusimmat