Ohjelmistoala kasvaa ja sen sisältä löytyy oma superkasvaja
Maailmantalouden laineet eivät ainakaan vielä heiluta ohjelmistoalaa. SaaS-liiketoiminta kasvaa vielä muuta alaa nopeammin.
IT Insider toimitus
30.6.2022

Taantuman varjot ovat maailmantalouden yllä, mutta ohjelmistoalalla odotukset ovat edelleen positiivisia. SaaS eli ohjelmistojen käyttö palveluna kasvaa vielä muuta ohjelmistoalaa nopeammin, selviää Ohjelmisto- ja e-business ry:n tuoreesta selvityksestä. Kasvun ainoa hidaste vaikuttaa olevan osaajapula.

Valtaosa vastaajista ennusti merkittävää tai maltillista kasvua.

”Kun muualla taloudessa iskevät monenlaiset valitettavat vaikeudet, ohjelmistoala onneksemme painelee silti jopa kiihtyvää vauhtia eteenpäin. Olemme tietenkin erittäin tyytyväisiä siitä, että ohjelmistoalan kasvu kokonaisuudessaan näyttää erittäin hyvältä, merkittävää kasvua ennakoi yli 40% ja maltillisempaa kasvua toiset lähes 40%”, avaa tuloksia ohjelmistoalan avaintoimijan Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Jyväskylän ylipiston koordinoiman ohjelmistoyrityskartoituksen mukaan alan kasvu on merkittävää etenkin muihin toimialoihin verrattuna. Ohjelmistoalan huikeaa kasvua alleviivaa vertailu muihin toimialoihin. Teollisuusyrityksistä on voimakkaasti kasvuhakuisia 14%, kaupoista 8%, palveluyrityksistä 7%, rakennusyrityksistä vain 3%*.

Etenkin SaaS-liiketoiminnan kasvuodotukset vetävät koko ohjelmistoalaan selvästi ylöspäin.

”Kun 56% yrityksistä ennakoi merkittävää kasvua, tiedossa on Suomen viennille uusi keihäänkärki. Koska talous ja ylipäänsä kaikki toiminta digitalisoituvat koko ajan nopeammin, mihin tahansa maailmaan helposti verkossa vietävä SaaS-liiketoiminta on suuri kansallinen valtti”, summaa Roiha Suomen digitalisoituvia vientinäkymiä.

Roiha näkee osaajapulan suurimpana riskinä SaaS-liiketoiminnan kasvulle.

”Suomen pitää kouluttaa enemmän ihmisiä alalle, alanvaihtajia on tuettava, Suomen kansainvälisen vetovoiman tulee olla kohdillaan ja tänne tulevat täytyy ottaa hyvin vastaan – ja naiset on saatava paljon vahvemmin alalle”, Roiha sanoo.

Suositellut

Uusimmat