Ohjelmistoala haluaisi kieltää inhouse-yhtiöt suurilta toimijoilta
Software Finlandin mukaan inhouse-yhtiöiden tehottomuus hukkaa verorahoja it-hankinnoissa.
IT Insider toimitus
26.6.2024

Räväköistä avauksistaan tunnettu Software Finland ehdottaa, että suuret kaupungit ja hyvinvointialueet eivät saisi jatkossa käyttää inhouse-yhtiöitä tietotekniikkahankinnoissaan. Pienemmät toimijat voisivat jatkossakin saada suojaa hankinnoilleen inhouse-yhtiöiden kautta.

Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha perustelee ehdotusta Jyväskylän yliopiston tutkimuksella, jonka mukaan inhouse-yhtiöiden tuottavuus on merkittävästi yksityisen sektoreiden yrityksiä huonompi.

”Kaikki ymmärtävät, että isot ja pienet julkisyhteisöt ovat aivan eri asemassa hankintoja tehdessään. Isot kaupungit ja hyvinvointialueet tekevät suuria hankintoja, joihin käytetään miljardeittain yhteisiä verovaroja. Kun valtavat tuottavuuserot inhouse-yhtiöiden ja yksityisten välillä ovat nyt paljastuneet, tulokset huutavat jo nyt tarvetta muutokseen. Ehdotamme, että inhouse-yhtiöiden käyttö kielletään suurilta kaupungeilta ja hyvinvointialueilta. Ne saavat kaiken tarvitsemansa vapailta markkinoilta. On täyttä tuhlausta syrjiä yksityisiä yrityksiä, jotka mielellään palvelevat julkisissa hankinnoissa”, perustelee Roiha ehdotusta.

Suositellut

Uusimmat