Nykypäivän datatalous on uhka Euroopan turvallisuudelle
Datatalouden monimutkaisuus ja läpinäkymättömyys yllättivät monet Sitran tutkimukseen osallistuneet testihenkilöt. Ihmisten digitaalisen sivistyksen tukeminen voisi helpottaa tilannetta.
Kalle Keinonen
24.5.2022

Digitaalisen vallan keskittyminen harvojen käsiin ja datatalouden läpinäkymättömyys uhkaavat Euroopan taloutta ja demokratiaa, ilmenee Sitran tuoreesta Digivalta-selvityksestä. Nykytilanne uhkaa yksityisyyttämme ja kyberturvaamme sekä altistaa meidät huomaamattomalle informaatiovaikuttamiselle.

Sitran selvityksessä käytettiin testihenkilöinä päätöksentekijöitä. Tavoitteena oli tutkia, miten heihin voi vaikuttaa heistä kerätyn datan avulla. Samalla Sitra jäljitti, mitkä toimijat keräsivät testihenkilöistä dataa.

Loppuraportti esittelee eri testihenkilöiden tuloksia ja ajatuksia sekä kuvaa digitaalisen vallan eri ulottuvuuksia. Lisäksi raportti sisältää suosituksia, joilla datataloudesta voitaisiin tehdä nykyistä reilumpi ja läpinäkyvämpi sekä demokratiasta kestävämpi.

Raportti listasi neljä keskeistä löydöstä:

  • valtava määrä dataa vuodetaan tuntemattomille toimijoille
  • Euroopan unionin tietosuoja-asetus toimii puutteellisesti (General Data Protection Regulation, GDPR) toiminta
  • yksityisyys on jatkuvassa vaarassa
  • suurimmat alusta- ja datayhtiöt toimivat ongelmallisesti yhteiskunnan ja yksilön kokonaishyvinvoinnin kannalta ongelmallinen

Suositusten mukaan ihmisten oikeuksia, osaamista ja toimintamahdollisuuksia pitäisi lisätä monimutkaistuvassa yhteiskunnassa ja informaatioympäristössä. Myös datajättien vallan suitsiminen ja kilpailun edistäminen levittäisivät datatalouden hyötyjä nykyistä reilummin.

”Ensimmäinen askel tilanteen korjaamiseksi on lisätä ymmärrystämme tästä uudesta taloudesta. Tämän lisäksi tarvitaan muutoksia rakenteisiin ja yksilöiden taitoihin. Digivalta-selvitys antaa omalta osaltaan tukea sille, että myös uutta sääntelyä, kuten data- ja digipalvelusäädös (DSA Digital Service Act) tarvitaan. Yhteiskuntina olemme vasta heräämässä siihen, että keskeiset sosiaalisen median alustat ja digitaaliset kauppapaikat ovat yhteiskunnan kriittistä infrastruktuuria”, Sitran Reilu datatalous -teeman johtaja Kristo Lehtonen sanoo.

Selvityksen perusteella nykymallisen datatalouden läpinäkymättömyys tekee meidät kaikki alttiiksi huomaamattomalle informaatiovaikuttamiselle. Informaatiolukutaidon merkitys on korostunut ja korostuu entisestään Venäjän aloittaman hyökkäyssodan ja kiristyneen turvallisuuspoliittisen tilanteen myötä.

”Alustoilla ja niiden algoritmeilla on paljon valtaa siihen, millaista informaatiota yksilöille tarjotaan. Tätä valtaa voidaan käyttää myös ihmisten manipuloimiseksi, esimerkiksi välittämällä valeinformaatiota. Tämän takia meidän on yhdessä panostettava digitaaliseen informaatiolukutaidon edistämiseen, jotta ihmisillä olisi jatkossakin edellytykset muodostaa itse omat mielipiteensä ja päätöksensä, Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja Veera Heinonen sanoo.

Suositellut

Uusimmat