Näkökulma: Ei kannata odottaa vallankumousta
Vallankumoukselliset ja kaupallisesti menestyneet uutuudet ovat harvassa älypuhelinmarkkinoilla. Applen julkistukset keräsivät jälleen odotetun kritiikin.
Mikko Torikka
15.9.2021

Applen syksyinen julkistustilaisuus on yksi it-maailman seuratuimmista tapahtumista. Mielipidettä julkistuksista löytyy joka suuntaan. Uutuuksista lukevat positiivisesti, neutraalisti ja negatiivisesti Appleen suhtautuvat. Jokainen omasta näkökulmastaan.

Onhan seuraamiseen syytäkin. Markkina-arvon perusteella Apple on maailman suurin yhtiö ja sen toimet vaikuttavat myös kilpailijoihin.

Eilen yhtiö siis julkisti uuden iPhone-malliston eli iPhone 13 -mallit, uuden iPadin ja uuden älykellon. Aika nopeasti myös kommentoitiin, ettei auringon alla ollut juuri mitään uutta. Ja pitäähän se paikkaansa. Vähän parempi suoritin, parempi kamera ja näyttö ja niin edelleen. 

Keskustelu vähäisistä uudistuksista nykyisen toimitusjohtaja Tim Cookin aikana kuulostaa tutulta. Tutkailin vanhoja kirjoituksiani ja totesin, että tämä on ollut tilanne siitä asti, kun legendaarinen Steve Jobs jätti yhtiön terveyssyistä. Eli käytännössä kymmenkunta vuotta vähäisiä päivityksiä ja viimeisiä nauloja iPhonen arkkuun.

Tottahan se on, päivitykset ovat olleet älypuhelimissä yleensäkin evoluutiota, ei revoluutioita. Muutamat taittuvanäyttöiset Androidit ovat selkeä yritys rikkoa lasisen suorakulmion konseptia, mutta isossa kuvassa tuotekonsepti on ollut pitkään ennallaan. 

Applen toiminta on tuttua esimerkiksi premium-autovalmistajista. Malleja uudistetaan sen verran maltillisesti, ettei vanhan Audi-mallin omistajalle tule välittömästi paha mieli uutta mallia katsellessa. 

Vallankumouksellisempi yritys oli Facebookin ja Ray-Banin yhdessä julkistamat Ray-Ban stories -älyaurinkolasit. Klassisten aurinkolasien muotoon paketoidut älylasit ovat tuote, jota vähemmänkin teknologiasta innostuneet voivat käyttää.

Kirjoittaja on IT Insiderin päätoimittaja ja vuosikymmeniä teknologia-alan julkistuksia seurannut ja niistä raportoinut veteraani.

Suositellut

Uusimmat