Myös kyberrikolliset hyötyvät tekoälyn kehityksestä
Tekoälyn nopea kehitys parantaa ja tuo parempia mahdollisuuksia hyökkäysten automatisointiin sekä käyttäjämanipulointiin ja tiedonkeruuseen. Ajan myötä tekoälyteknologiat sekä taidot ja työkalut tulevat yhä helpommin saataville, mikä kannustaa hyökkääjiä hyödyntämään tekoälyä osana kyberhyökkäyksiä.
IT Insider toimitus
13.12.2022

Tekoälyn käyttö yleistyy monessa paikassa. Kyberrikollisuus on valitettavasti yksi tekoälyn mahdollisuuksista hyötyvä sovelluskohde.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen ja Huoltovarmuuskeskuksen teettämän selvityksen mukaan tekoäly vaikuttaa kyberhyökkäyksiin monin tavoin.

Tekoälyä hyödyntävät mallit kykenevät aikaisempaa paremmin automatisoimaan sekä kohdennettuja tietojenkalasteluhyökkäyksiä että haavoittuvuuksien etsimistä.

Tekoälyn tukemia sosiaalisen manipuloinnin ja imitaatioon perustuvia hyökkäyksiä on myös jo tapahtunut. Tällaisia ovat muun muassa erilaiset deepfake-syväväärennykset, jotka pyrkivät tuottamaan uskottavia syväoppimisen kehittämiä videoita tai ääniä.

Tekoälytutkimuksen tämänhetkinen nopea edistyminen yhdistettynä lukuisiin uusiin käyttötarkoituksiin antaa syytä uskoa, että tekoälytekniikoita tullaan hyvin pian käyttämään kyberhyökkäysten tukena.

Ajatus tekoälyn tukemista kyberhyökkäyksistä onkin viime aikoina saanut enemmän huomiota sekä tiedemaailmassa että teollisuudessa.

Vaikka tekoäly ei vielä loisi täysin uudenlaisia hyökkäyksiä, saamme jatkuvasti enemmän tietoa siitä, miten tekoälyä voitaisiin käyttää kyberhyökkäyksien tehostamiseen.

Lähitulevaisuudessa tekoälyn nopea kehitys todennäköisesti parantaa ja tuo parempia mahdollisuuksia hyökkäysten automatisointiin sekä käyttäjämanipulointiin ja tiedonkeruuseen. Ajan myötä tekoälyteknologiat sekä taidot ja työkalut tulevat yhä helpommin saataville, mikä kannustaa hyökkääjiä hyödyntämään tekoälyä osana kyberhyökkäyksiä.

”Vaikka tekoäly ei vielä lähitulevaisuudessa loisi täysin uudenlaisia hyökkäyksiä, sen avulla kyberuhkista voi tulla entistä laajamittaisempia. Kyberhäirintä voi myös löytää uusia kohteita, jos automatisointi poistaa riippuvuuden kyberrikollisten omaan ajankäyttöön”, toteaa Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen ylijohtaja Sauli Pahlman.

Nyt julkistettu selvitys ”Tekoälyn mahdollistamat kyberhyökkäykset” on toinen osa Traficomin ja Huoltovarmuuskeskuksen tekoälyn kyberturvallisuutta koskevaa kokonaisuutta, joka rahoitetaan Huoltovarmuuskeskuksen Digitaalinen turvallisuus 2030 -ohjelmasta. Selvityksen ensimmäinen osa julkaistiin vuosi sitten.

Nyt julkistetun selvityksen on tuottanut WithSecure.

Linkki selvitykseen: Teköälyn mahdollistamat kyberhyökkäykset

Suositellut

Uusimmat