Modernit kannettavat säästävät etätyössä energiaa ja hermoja – edistäen samalla vihreää siirtymää
Hybridityöskentely pitkine etätyöjaksoineen on tullut koronapandemian myötä jäädäkseen suomalaiseen työkulttuuriin. Se asettaa uudenlaisia vaatimuksia kotona käytettäville laitteille. Tietokoneen hankinta voi olla myös pieni ilmastoteko.
Kaupallinen yhteistyö: Lenovo
23.3.2022

Lenovo teetti viime vuonna työelämän tulevaisuutta luotaavan globaalin tutkimuksen. Sen mukaan 70 prosenttia on tyytyväisiä etätyöhön ja jopa 56 prosenttia tuntee työntekonsa tuottavammaksi kotona. 88 prosenttia isoissa yrityksissä työskentelevistä haluaa työskennellä kotoa tai muualta kuin työpaikalta ainakin osan aikaa.

Lisääntyneen ja tuottavan etätyön määrän mahdollistaa edistynyt teknologia. Jos koronapandemia olisi iskenyt meihin esimerkiksi 15 vuotta sitten, olisimme olleet vaikeuksissa. Nyt käytössämme on kevyet, helposti liikuteltavat ja suorituskykyiset kannettavat tietokoneet sekä huippunopeat verkot. Lisäksi älypuhelimet lisäävät liikkuvuuttamme edelleen. Verkot eivät hidastele enää kovin paljon ja tämäkin loppuu, kun 5g-teknologialla saadaan katettua koko maa. Myös etäkokoukset sujuvoituvat.

Työkannettavissa panostetaan energiatehokkuuteen sekä kierrätysmateriaaleihin

Mikä sitten on olennaista, jotta työn tekeminen on sujuvaa kotona ja toimistossa? Ensinnäkin hyvät yhteydet ja energiatehokkuus. Kukaan ei halua nähdä työmatkasäästöjen hupenevan kasvaneeseen sähkölaskuun etätyön vuoksi.

”Etätyössä työntekijät maksavat sähkölaskunsa itse, joten mitä pienempi energiankulutus tietokoneilla ja näytöillä on, sen parempi sekä ympäristölle että kukkarolle. Lisäksi räjähdysmäisesti kasvanut videopalaverien määrä asettaa vaatimuksia sekä nettiyhteydelle että laitteelle, jonka pitää toistaa hyvälaatuista videokuvaa pätkimättä. Hyvässä kannettavassa on laadukas videokamera, joka tietoturvallisesti sulkeutuu automaattisesti liiketunnistimen perusteella”, kertoo Lenovon Suomen maajohtaja Eero Tainio.

Tainion mukaan työpaikan ja kotitoimiston välillä liikkuvat työntekijät arvostavat myös pitkää akunkestoa. Esimerkiksi Lenovo tuo loppukeväästä myyntiin ThinkPad X13s -mallin, jossa akku kestää uutena jopa 28 tuntia. Pitkän akunkeston lisäksi pitää muistaa laitteen rungon kestävyys, ohjelmiston päivitettävyys sekä helppo huollettavuus. 

”Koska työntekijät asuvat usein kaukanakin toisistaan, yrityksen tehtävä on huolehtia laitteiden toimintakyvystä ja elinkaaresta. Lenovon Device as a Service (DaaS) ‑palvelu on kehitetty sitä varten, että työntekijät voivat keskittyä ydinosaamiseensa ilman teknisiä ongelmia”, Tainio kertoo.

Laitehankinnat ovat osa vihreää siirtymää

Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat onneksi tulleet jäädäkseen jokapäiväiseen yritysarkeen. Tuoreen, helmikuun lopussa julkistetun IPCC:n ilmastoraportin perusteella elämme kriittisiä hetkiä ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta – tarvitsemme kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. 

Tainion mukaan kierrätysmateriaalien kasvava hyödyntäminen on yleinen trendi uusissa työkäyttöön tarkoitetuissa kannettavissa. Lenovon pian markkinoille saapuvat ThinkPad Z13- ja Z16-mallit on valmistettu kierrätetystä alumiinista ja vegaanisesta nahankaltaisesta materiaalista. Niiden pakkaukset ovat sataprosenttisesti kierrätettävää ja kompostoitavaa bambua ja sokeriruokoa.

Tainio korostaa, että jokainen pieneltäkin tuntuva ilmastoteko on tarpeen.

”Monta pientä tekoa muodostavat yhdessä ison virran. Jos esimerkiksi iso yritys tietoisesti päättää hankkia kaikille työntekijöilleen kierrätysmateriaalista valmistetun ja energiatehokkaan laitteen, se voi olla kokonaiskuvassa merkittävä ilmastotoimi”, Tainio sanoo.

Ympäristöystävällisemmän teknologian käyttöön siirtyminen vaatii siis tietoisuutta sen mahdollisuuksista sekä niiden viestimistä työntekijöille hankintaprosessin puitteissa.

Mitä ”vanhasta tavasta” tehdä töitä pitäisi säilyttää?

Moni harkitsee etätyökulttuurin myötä jopa muuttoa toiselle paikkakunnalle. Tainio muistuttaa, että teknologia ei korvaa ihmiskontakteja esimerkiksi ideoinneissa tai kahvitauoilla.

”Videopalaverit ja jatkuva yhteydenpito laitteiden välityksellä sujuvoittavat asioiden hoitoa esimerkiksi eri maissa sijaitsevien organisaatioiden kesken. En voi kuitenkaan liiaksi korostaa, että mikään teknologia ei korvaa ihmiskontakteja. Hybridityömalli sisältää eri työskentelytapojen hyvät puolet: voi tavata ihmisiä säännöllisesti, mutta pystyy etätöissä tekemään keskittymistä vaativaa työtä tarpeen vaatiessa. Tärkeintä on, että laitteet toimivat ja etätyöntekijät tietävät, mihin olla yhteydessä ongelmatilanteissa – ilman, että menettävät hermojaan”, Tainio sanoo.

Suositellut

Uusimmat