MM-kisaturisteille suositellaan tilapäistä puhelinta
Ranskan tietosuojaviranomainen CNIL kehottaa Qatarissa järjestettävään jalkapallon maailmanmestaruusturnaukseen matkustavia olemaan erityisen varovaisia digimaailmassa. Ihannetilanteessa mukaan tulisi uusi puhelin ilman mitään sisältöä.
IT Insider toimitus
11.11.2022

Ranskalainen tietosuojaviranomainen CNIL kehottaa Qatarissa järjestettävään jalkapallon maailmanmestaruusturnaukseen matkustavia erityiseen varovaisuuteen digilaitteiden kanssa.

Viranomainen suosittelee, että kisavieraat jättäisivät oman pääasiallisen puhelimensa kotiin.

”Ideaalitilanteessa kannattaa matkustaa täysin uuden ja tyhjän älypuhelimen tai ainakin tyhjennetyn ja resetoidun puhelimen kanssa”, CNILin tiedottaja kertoi Politicolle.

Hänen mukaansa erityisesti puhelimella olevat valokuvat, videot tai muut digisisällöt voivat olla vaarallisia Qatarin tiukkojen moraalisääntöjen kanssa.

Qatarin turnausta on kritisoitu maan ihmisoikeustilanteen vuoksi. Rakennusvaiheen lahjussyytökset ja työvoiman kaltoinkohtelu ovat leimanneet kilpailujen valmisteluja. Lisäksi Qatarin suhtautuminen sananvapauteen tai vähemmistöihin on varsin tiukkaa.

Mm-kilpailuihin matkustavien kisaturistien pitää ladata puhelimelleen kaksi sovellusta ennen kuin he pääsevät maahan. Toinen on kilpailujen virallinen sovellus Hayya ja toinen on koronatartuntoja seuraava Ehteraz.

Asiantuntijat kutsuvat sovelluksia vakoiluohjelmistoiksi. Ne asentamalla Qatarin viranomaiset saavat laajat oikeudet puhelimeen. He pääsevät käsiksi puhelimessa oleviin tietoihin. Lisäksi sovelluksella on oikeus lukea, poistaa ja muokata sisältöä sekä tehdä puheluita.

Mikäli käytössä ei ole tyhjää puhelinta, CNIL suosittelee sovelluksen asentamista juuri ennen matkaa ja sen poistamista heti matkan jälkeen.

Lisäksi turisteja suositellaan käyttämään mahdollisimman vähän palveluita, jotka edellyttävät tunnistautumista.

Suositellut

Uusimmat