Microsoftin Azure-pilvi nappaa osuuksia tekoälyn vauhdittamana
Azure-pilvi on kasvanut viime aikoina selvästi markkinajohtaja Amazonia nopeammin. Yhä suurempi osuus kasvusta tulee tekoälytarjonnasta.
IT Insider toimitus
13.2.2024

Microsoftin Azure-pilvi on Suomessa perinteisesti ollut varsin suuri toimija. Maailmalla Amazonin AWS on selkeä markkinaykkönen, mutta ero kaventuu vauhdilla.

Taustalla on monia syitä, mutta yksi koko ajan tärkeämpi kasvun lähde on Microsoftin tekoälypalvelut. Yhtiö on iso sijoittaja OpenAI-yhtiössä ja sitä kautta yritykset ovat voineet rakentaa OpenAI:n Azuren avulla.

CNBC:n hankkimien analyytikkoarvioiden mukaan Azure on liikevaihdoltaan nykyisin noin 75 prosenttia AWS:n liikevaihdosta. Viisi vuotta sitten Azuren liikevaihto oli noin puolet AWS:stä.

Tuoreimmissa tulostiedoissa Azuren liikevaihto oli kasvanut 30 prosenttia edellisvuodesta, AWS:n kasvu jäi 13 prosenttiin.

Microsoft lähti todella nopeasti tarjoamaan OpenAI:n kanssa tekoälypalveluja. Yhtiöllä on nykyään 53 000 Azure AI -asiakasta, toimitusjohtaja Satya Nadella kertoi yhtiön tulosjulkisustilaisuudessa.

AWS puolestaan jäi tekoälyhypen jalkoihin ja sillä kesti kuukausia saada oma GPT-4-tekoälyn kanssa kilpaileva tuote osaksi palveluaan.

Suositellut

Uusimmat