Microsoft ylpeilee yhä ilmastotoimillaan, vaikka sen päästöt ovat lisääntyneet
Microsoftin uusimman ympäristöraportin mukaan yritys on vieläkin sitoutunut nollapäästöihin vuoteen 2030 mennessä, vaikka sen päästöt kasvoivat viimeisen kolmen vuoden aikana 29 prosenttia.
Max Lehtinen
16.5.2024

Microsoftin päästöt ovat nousseet 29 prosenttia vuodesta 2020 vuoteen 2023 verrattuna, vaikka yritys tavoittelee yhä nollapäästöjä vuoteen 2030 mennessä, selviää sen uusimmasta kestävän kehityksen raportista

Päästöjen kasvu on johtunut Microsoftin mukaan suurimmaksi osaksi tekoäly- ja pilvilaskentaan käytettävien datakeskusten rakentamisesta. 

Tekoälykehitykseen tarvittavan infrastruktuurin rakentaminen on Microsoftille tärkeää esimerkiksi sen kumppani OpenAI:n tarvitseman laskentatehon vuoksi. 

Microsoft kilpailee pilvipalveluiden ja laskentatehon herruudesta muun muassa Amazonin ja Googlen kanssa.

Päästöjen kasvu on niin merkittävä, että raportissa jopa myönnetään näiden teknologioiden vaativan infrastruktuurin ja energiatarpeiden luovan “uusia haasteita kestävän kehityksen sitoumusten täyttämiselle koko teknologia-alalla”.

Tämä ei kuitenkaan estä Microsoftia olemasta edelleen “sitoutunut saavuttamaan ilmastotavoitteensa” sen sijaan, että tavoitteita muutettaisiin realistisemmiksi. 

Hieman huvittava on myös ylpeä maininta siitä, että Microsoftin omat “suorat, energiaan liittyvät päästöt” vähenivät 6,3 prosenttia viime vuosina. Näiden päästöjen osuus sen kokonaispäästöistä on häviävän pieni. 

Vaikeuksista huolimatta Microsoftilla on myös arvostettavia pyrkimyksiä vähentää sen päästöjä. 

Yritys kertoi aiemmin toukokuussa tukevansa uutta kestävän energiatalouden hanketta noin 10 miljardilla dollarilla, jotta puhtaan energian ja tekoälykehityksen tavoitteet voisi yhdistää.

Lisäksi Microsoft sanoo vaativansa joitakin suuria toimittajiaan käyttämään 100-prosenttisesti hiilivapaata sähköä. Uhmaavien sanojen vaikutus todellisuuteen on kuitenkin usein erilainen kuin voisi toivoa.

Suositellut

Uusimmat