Microsoft on investoimassa lähes 100 miljardia euroa uuteen supertietokoneeseen – OpenAI saa kirsikat kakun päältä
Stargateksi ristitty supertietokone toimisi miljoonilla tekoälykehitykseen optimoiduilla siruilla. Stargate-hankkeessa on mukana myös OpenAI.
Max Lehtinen
30.3.2024

Microsoft ja tekoälyjätti OpenAI suunnittelevat rakentavansa datakeskuksia mahdollisesti jopa yli 100 miljardin dollarin (93 mrd. €) arvosta, kertoo The Information. Rahoitus tulee lehden raportin mukaan todennäköisesti Microsoftin pussista. 

Mahdollisen investoinnin laajuudesta ja merkityksestä kertoo, että summa jättää varjoonsa jopa Suomen vuotuisen valtionbudjetin. Datakeskukset ovat valmistumassa tiettävästi Yhdysvaltoihin.

The Informationin sisäpiirilähteiden mukaan datakeskuksien myötä muodostuva supertietokone on nimetty Stargateksi. Teknologiajätit pyrkivät lanseeraamaan Stargaten, joka toimisi miljoonilla tekoälysiruilla, vuoteen 2028 mennessä.

Seuraavan kuuden vuoden aikana Stargatea varten rakennettavat datakeskukset antavat teknologiajäteille valtavan määrän laskentatehoa, jota käytettäisiin varsinkin OpenAI:n tekoälykehitykseen. 

Seuraava parannus OpenAI:n laskentatehoon tulee kuitenkin jo vuoden 2025 alussa, lähteet kertovat. 

OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman on puhunut viime aikoina paljon laskentatehon merkityksestä tekoälykehitykselle. 

Microsoftilla ja OpenAI:lla on sopimus, jonka mukaan Microsoft saa käyttää OpenAI:n kehittämiä tekoälymalleja. 

Sopimus perustuu Microsoftin tekemään monivuotiseen ja miljardien dollarien arvoiseen OpenAI-sijoitukseen. EU:n ja Ison-Britannian sääntelyviranomaiset ovat kuitenkin alkaneet tarkastella yhteistyökumppanuuden laillisuutta. 

Yhdysvalloissa kumppanuus on oikeudellisen käsittelyn alaisena Elon Muskin haastettua OpenAI:n oikeuteen kumppanuuden takia.

Suositellut

Uusimmat