Microsoft kehittää omia palvelujaan vaalien suojaamiseksi – mukana turvaa deepfake-videoilta
Yritys lanseeraa pian turvallisuutta lisäävät digitaaliset vesileimat ja edistää vaalien turvaamista esimerkiksi yhteistyöllä uutisorganisaatioiden kanssa.
Max Lehtinen
09.11.2023

Microsoft kertoo uudessa blogitekstissään tarjoavansa useita tuoreita palveluja tulevien vaalien, kuten Yhdysvaltojen presidentinvaalien, turvaamiseksi. 

Microsoftin mukaan seuraavien 14 kuukauden aikana yli kaksi miljardia ihmistä saavat mahdollisuuden äänestää vaaleissa, ja onkin erityisen tärkeää estää ulkopuolista vaikuttamista ja esimerkiksi tekoälyn aiheuttamaa turbulenssia nopeasti. 

Microsoft ottaa esimerkiksi käyttöön mediasisällön tunnistusmenetelmiä kehittävän Coalition for Content Provenance and Authenticity -järjestön vesileimajärjestelmän, jonka tarkoituksena on auttaa vaaliehdokkaiden sisällön erottamista harhaanjohtavasta sisällöstä, kuten deepfake-videoista.

Ensi keväänä lanseerattavan vesileimajärjestelmän käyttäjät voivat lisätä mediasisällön metadataan tietoja, kuten sisällön tekijän nimen ja kuvaushetken. Metadatassa voi myös kertoa, onko sisällön luomisessa käytetty tekoälyä. 

Micosoft on myös perustanut konsulttitiimin, joka antaa poliittisille kampanjoille tarvittaessa neuvoja esimerkiksi kyberturvaan ja tekoälyyn liittyen. Lisäksi Microsoft sanoo tarjoavansa valtioille pääsyn yrityksensisäiseen tietoturvaosaamiseen, jotta hallitukset voivat vastata vaalien ja demokratian integriteettiä uhkaaviin tekijöihin tehokkaasti. 

Microsoft aikoo myös tehdä yhteistyötä monien uutisjärjestöjen kanssa etenkin vaalien alla, jotta Microsoftin Bing-hakukone tarjoaisi kansalaisille luotettavia vaalilähteitä. 

Omien aktiivisten toimiensa ohessa yritys sanoo tukevansa Yhdysvalloissa ehdotettua lakia, joka kieltäisi tekoälyn harhaanjohtavan käytön vaaliehdokkaita vastaan. 

Muista somejäteistä Meta ilmoitti aiemmin tässä kuussa vaativansa generatiivisen tekoälyn käytön ilmoittamista Instagramissa ja Facebookissa jaetuissa vaalimainoksissa. Meta on myös kieltänyt omien generatiivisten mainostyökalujensa käytön poliittisessa kampanjoinnissa. 

Myös Google pyrkii pitämään tekoälyn vaalikäytön kurissa valvomalla sisältöä sekä sen julkaisijoita ja vaatimalla avoimuutta tekoälyn käytön suhteen. 

Lue lisää: 

Tekoäly voi nousta avainasemaan Yhdysvaltojen ja Taiwanin presidentinvaaleissa

Suositellut

Uusimmat