Meta, TikTok ja X ovat EU:n suurennuslasin alla Gazan sodan takia – Musk uhkaa paeta
EU on lähettänyt teknologiajäteille sisällönmoderointia koskevat tietopyynnöt, jotka voivat johtaa viralliseen tutkintaan. Musk on lähteiden mukaan uhannut viedä X:n kokonaan pois Euroopasta.
Max Lehtinen
20.10.2023

Euroopan komissio on lähettänyt Metalle ja TikTokille viralliset tietopyynnöt, joissa yrityksiä vaaditaan listaamaan 25. lokakuuta mennessä, millaisia laittoman sisällön leviämistä estäviä toimenpiteitä ne ovat tehneet. 

EU epäilee, että yritykset ovat voineet rikkoa sen uutta digitaalipalvelulakia (DSA) Israelin ja Hamasin sodan aikana sallimalla laittoman sisällön ja disinformaation lisääntyä alustoillaan. DSA velvoittaa verkkoalustoja valvomaan käyttäjien julkaisemaa sisältöä tarkasti ja moderoimaan sisältöä tarpeen vaatiessa. 

Virallisella tietopyynnöllä saatujen tietojen analysoimisen jälkeen EU päättää, alkaako se tutkimaan mahdollisia sääntörikkomuksia, joista voidaan tuomita sakko, joka on jopa 6 prosenttia yritysten vuotuisesta liikevaihdosta. 

Myös Elon Muskin luotsaama X on saanut EU:lta Gazan sotaan liittyvän tietopyynnön, jonka takaraja oli 18. lokakuuta. Melko absoluuttista sananvapautta kannattava Musk on Insiderin sisäpiirilähteiden mukaan alkanut säännösten vuoksi pohtimaan, pitäisikö X:n poistua EU:sta kokonaan. 

TikTokilla ja Metalla on 8. marraskuuta asti aikaa selvittää, miten ne ovat noudattaneet muita EU-säännöksiä, kuten vaalien koskemattomuuden ja alaikäisten käyttäjiensä suojelemista internetissä. 

Meta on kertonut perustaneensa Hamasin hyökkäyksen jälkeen moderoinnin erityisyksikön, jossa on hepreaa ja arabiaa äidinkielinään puhuvia henkilöitä tarkastamassa sota-alueelta julkaistua sisältöä. 

TikTok taas on kommentoinut julkaisevansa ensi viikolla DSA:n vaatiman avoimuusraportin ja kertovansa siinä, millaisia toimia se on tehnyt eurooppalaisten käyttäjiensä turvallisuuden takaamiseksi. 


Kuva: Mohammed Ibrahim

Suositellut

Uusimmat