Meta poistaa Instagramin ja Facebook Messengerin väliset viestit käytöstä
Taustalla voi piillä Messengerin nimeäminen EU:n digimarkkinalain alaisuuteen.
Max Lehtinen
05.12.2023

Metan Instagramin ja Facebook Messengerin välillä toimivat viestit poistuvat hiljalleen käytöstä joulukuun puolivälin jälkeen, kertoo The Verge. Samalla käytöstä poistuvat myös sovellusten väliset puhelut. 

Vanhat keskustelut pysyvät kuitenkin luettavissa viestitoiminnon poistamisen jälkeen. 

Syynä alustojen välisen viestinnän poistamiseen on The Vergen mukaan luultavasti Metan ja EU:n välinen kiista Messengerin sisällyttämisestä EU:n digitaalimarkkinalain (DMA) alaisuuteen. DMA määrää riittävän suuret viestipalvelut mahdollistamaan alustojen väliset viestit.

Metan mukaan Messengerin ei pitäisi joutua sopeutumaan DMA:n säädösten alaisuuteen, koska Messenger on Facebookin ominaisuus eikä itsenäinen viestialusta. 

Lehden mukaan on kuitenkin yhä epäselvää, kuinka paljon Messengerin ja Instagramin välinen viestitoiminto on todellisuudessa vaikuttanut Messengerin nimeämiseen portinvartija-alustaksi. 

DMA:ssa määritettyjen portinvartijoiden, kuten Messengerin, liiketoimintaan sovelletaan maaliskuusta 2024 lähtien monia uusia sääntöjä, jotka aiheuttavat lisäkuluja ja vaikeuttavat Metaa hyödyntämään markkina-asemaansa tuottojen tavoittelussa. DMA:n alaisuudessa Metan pitäisi pyrkiä esimerkiksi tekemään Messengeristä yhteensopiva muiden viestipalveluiden kanssa. 

Viestitoiminnon poistamisen taustalla voi piillä myös pelko, että Yhdysvaltojen tai muiden valtioiden viranomaiset päättäisivät haastaa Metan alustojen välisiä toimintoja reilun kilpailun lakeihin perustuen. 

Yhdysvaltoja ja muuta maailmaa tiukempien eurooppalaisten kilpailu- ja yksityisyyslakien alle viestiominaisuus ei ole tiettävästi ikinä rantautunut toiminnon vuoden 2020 käyttöönoton jälkeen. 

Metan viestisovellus WhatsApp on jo aloittanut sovelluksesta riippumattoman viestinnän rakentamisen, eikä Meta ole valittanut WhatsAppia koskevista rajoituksista EU:n tuomioistuimeen. 

Lue lisää: 
Teknologiajätit valittivat uudesta digimarkkinalaista EU:n tuomioistuimelle

Suositellut

Uusimmat