Meta lykkää odotettua viestien salaamista ainakin vuoteen 2023
Päästä päähän -salaus Messengerissä ja Instagramissa on nostanut esiin huolia rikollisesta viestiliikenteestä erityisesti Britanniassa.
Kalle Keinonen
23.11.2021

Facebookin ja Instagramin omistava yhtiö Meta lykkää suunniteltua yksityisviestien päästä päähän -salauksen käyttöönottoa ainakin vuodella, kertoo brittilehti The Guardian.

Yhtiö on halunnut tarjota Messengerin ja Instagram-chatin käyttäjilleen WhatsAppista tuttua täysin salattua viestittelyä, mutta se on herättänyt voimakasta vastustusta erityisesti Britannian suunnalla. Lastensuojelun puolestapuhujat ovat varoittaneet, että viestien salaus voisi vaikeuttaa ongelmakäyttäjien löytämistä.

Brittiläisen lastensuojelujärjestön The National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) mukaan päästä päähän salattu yksityisviestittely on netissä yksi pahimmista lasten seksuaalista hyväksikäyttöä aiheuttavista ongelmista.

Päästä päähän eli end-to-end -salattu viestintä tarkoittaa, että viestin voivat lukea vain sen lähettäjä ja vastaanottaja. Viranomaiset tai viestiä välittävät yhtiöt eivät pääse lukemaan viestejä.

Facebookin ja Metan turvallisuuspäällikkö Antigone Davis kirjoitti kommentissaan The Sunday Telegraphissa, että salaaminen otetaan käyttöön vuonna 2023. Aiemmin yritys oli ilmoittanut salauksen käyttöönoton tapahtuvan vuonna 2022.
“Teknologiamme yhdistää miljardeja ihmisiä ympäri maailmaa. Haluamme suojata ihmisten yksityistä viestintää ja samalla pitää heidät turvassa kun he liikkuvat verkossa ”, Davis kirjoitti.

Meta on jo aikaisemmin salannut ääni- ja videopuhelut Messengerissä. Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sanoi vuonna 2019, että ihmiset olettavat, että heidän yksityinen viestintänsä on turvallista ja vain vastaanottajat voivat nähdä heidän lähettämänsä viestit . Zuckerbergin mukaan muiden ei pitäisi päästä lukemaan viestejä. Ei hakkereiden, rikollisten, viranomaisten tai palveluiden ylläpitäjien.

Metan palveluita käyttää päivittäin 2,8 miljardia ihmistä. Suuri koko nostaa väistämättä esiin myös ongelmia. Vuonna 2020 teknologiayritykset raportoivat yhteensä 21 miljoonaa epäiltyä lasten hyväksikäyttötapausta yhdysvaltalaiselle US National Center for Missing and Exploited Children vapaaehtoisjärjestölle. Lähes kaikki eli yli 20 miljoonaa ilmoitusta tuli Facebookilta.

Päästä päähän salauksesta huolimatta laittomuuksia sisältäviä viestejä voi edelleen napata esimerkiksi salaamattoman datan, käyttäjätietojen ja käyttäjien ilmoitusten avulla, Davis avasi kirjoituksessaan. Esimerkiksi WhatsAppissa laittomien viestien havaitseminen on edelleen mahdollista salauksesta huolimatta.

Kuva Brett Jordan Unsplash

Suositellut

Uusimmat