Meta julkaisee uusia tekoälyprojekteja metaversumin kehittämiseksi
Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg esitteli yhtiön kehityshankkeisiin keskittyvässä tapahtumassa useita kehityshankkeita, jotka tekevät metaversumista realistisemman.
Kalle Keinonen
24.2.2022

Meta julkaisi keskiviikkona useita kunnianhimoisia tekoälyprojekteja, joiden avulla se aikoo kehittää omaa metaversumiaan. Yrityksen toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi Inside the Lab -tapahtumassa Metan hyödyntävän uusia keinoja kehittääkseen tekoälyä, jonka avulla yhtiö voisi luoda metaversumista entistä realistisemman paikan.

”Metaversumissa koet kuin olisit todella siellä. Tämä tarkoittaa sitä, että käsiteltävää syötettä ja luotavaa sisältöä on paljon enemmän”, Zuckerberg sanoi. Aidolta tuntuvan virtuaalikokemuksen luomisessa on siis paljon haasteita.

Zuckerbergin mukaan Meta kehittää tekoälyä, joka kykenisi ymmärtämään kontekstia ja ihmisten tavoin dynaamista ja muuttuvaa maailmaa. Tällöin yhtiö voisi hyödyntää tekoälyä sekä virtuaalitodellisuudessa että oikeassa ympäristössä. 

Tähän Meta hyödyntää ”itsevalvottua oppimista” (Self-supervised learning eli SSL). SSL-kehityksessä tekoälyä koulutetaan raa’alla datalla ilman opetusdataa. Facebookin tekoälykehitystä johtava Jérôme Pesenti vertaa SSL-kehitystä lapseen, joka oppisi itsenäisesti havaitsemalla ja vuorovaikuttamalla.

Zuckerberg kertoi Metan kehittävän uutta kääntäjäkonetta, joka kykenisi kääntämään kaikkia kirjoitettuja kieliä. Hänen mukaansa suurin osa edistyksellisimmistä kääntäjäkoneista on tähän mennessä koulutettu englanniksi, jonka takia käännöksissä täytyy tehdä myös välikäännös englanniksi. Tämä johtaa useammin myös käännösvirheisiin. 

Nyt Meta on kehittänyt tekoälymallin, jonka avulla käännökset voidaan tehdä suoraan satojen kielten välillä ilman englannin kieltä.

Zuckeberg kertoi Metan kehittävän myös tekoälyn avulla puheen kääntäjää, jonka avulla eri kieliä puhuvat voisivat kommunikoida sujuvasti keskenään.

Meta työskentelee myös henkilökohtaista ääniassistenttia tukevan tekoälyn kanssa. Metan uudessa CAIRaoke-projektissa yhtiö luo tekoälyn avulla Sirin ja S Voicen kaltaista puhetunnistukseen perustuvaa assistenttia, joka kykenisi vielä edistyksellisempään kommunikaatioon.

Tilaisuudessa Meta näytti videon, jossa perhe hyödynsi CAIRaoke-assistenttia ruoanlaitossa AR-teknologian avulla.

Zuckerberg uskoo vahvasti, että futuristisesta virtuaaliympäristöstä eli metaversumista tulee yleinen paikka kommunikaatiolle, pelaamiselle ja työelämälle. Yhtiö on investoinut paljon metaversumin rakentamiseksi, mutta toistaiseksi kasvaneet menot ja heikko tulosennuste ovat laskeneet voimakkaasti yhtiön arvoa.  

Koko tilaisuus on nähtävissä Meta AI:n Facebook-sivulla.

Suositellut

Uusimmat