Meta joutui EU:n suurennuslasin alle: komission mukaan Instagram uhkaa lasten terveyttä
EU:n digitaalipalvelulain mukaan Metan on turvattava lasten turvallisuus, yksityisyys sekä fyysinen ja henkinen terveys. Puutteita epäillään kaikissa kategorioissa.
Max Lehtinen
16.5.2024

Euroopan komissio on juuri aloittanut Metaan kohdistuvan tutkinnan EU:n digitaalipalvelulain (DSA) nojalla. 

Komission sisämarkkinoista vastaavan komissaari Thierry Bretonin mukaan komissio ei ole vakuuttunut, että Meta tekisi tarpeeksi turvatakseen Facebookia ja Instagramia käyttävien lasten henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin.

EU aikoo esimerkiksi tutkia, takaavatko Metan oletusarvoiset yksityisyysasetukset riittävästi yksityisyyttä ja turvallisuutta alaikäisille. 

Komissio epäilee, etteivät Metan moderointityökalut estä alaikäisiä pääsemästä käsiksi sopimattomaan sisältöön tarpeeksi hyvin. Myös Metan ikävalvontatyökaluissa on komission mukaan mahdollisia puutteita. 

Kaiken kukkuraksi syyniin joutuvat Metan suositusalgoritmit. EU epäilee algoritmien aiheuttavan kaninkoloilmiötä, jonka vuoksi käyttäjät jäävät helposti jumiin yksipuolisiin somekupliin.

Tällä on merkittäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia aina misinformaation riskin lisääntymisestä ideologiseen polarisaatioon. 

Jos Metan todetaan rikkoneen DSA-sääntöjä, se voi saada satojen miljoonien tai jopa miljardien eurojen sakot. Rajana on 6 prosenttia yrityksen vuotuisesta liikevaihdosta.

Metan vuotuinen liikevaihto on yli 120 miljardia euroa eli maksettavaa voisi mätkähtää jopa yli 7 miljardia euroa, mutta todennäköisesti näin suurta sakkolappua kyseisistä väitetyistä rikkomuksista ei olisi odotettavissa. 

Suurin EU:n antama sakko, yli 4 miljardia euroa, annettiin Googlelle vuonna 2018, kun tämän todettiin käyttäneen Android-markkinaosuuttaan suosiakseen omaa hakukonettaan Android-laitteilla. 

Helmikuussa 2024 voimaan tullut EU:n digitaalipalvelulaki velvoittaa suuria verkkoalustoja muun muassa jakamaan enemmän tietoa käyttäjiensä henkilötietojen käsittelystä sekä suositusalgoritmiensa toiminnasta. Laki vaatii myös tarkempaa laittoman sisällön valvontaa sekä lasten terveyden ja turvallisuuden suojelemista.

Suositellut

Uusimmat