LG sijoitti 54 miljoonaa euroa robottitarjoilijoita kehittävään startupiin
LG pyrkii ujuttautumaan sijoituksellaan robottiteknologian markkinoille. Kilpailussa mukana ovat myös esimerkiksi Tesla ja Samsung.
Max Lehtinen
12.3.2024

Eteläkorealainen teknologiajätti LG Electronics on sijoittanut yli 54 miljoonaa euroa Bear Roboticsiin, joka kehittää autonomisia palvelurobotteja Piilaaksossa.

Bear Roboticsin tekoälyllä toimivat tarjoilijat ovat jo käytössä tietyillä palvelupisteillä Yhdysvalloissa, Japanissa ja Etelä-Koreassa. 

LG:n antaman tiedotteen mukaan sijoituksen tarkoituksena on parantaa yrityksen kyvykkyyttä palvelurobotiikassa, jossa se pyrkii olemaan edelläkävijä. LG sanoo pyrkivänsä standardisoimaan robottialustoja Bear Roboticsin kanssa. 

Bear Roboticsilta löytyy asiantuntemusta esimerkiksi palvelurobottiohjelmistojen, robottilaivastojen ja pilvipohjaisten ohjausratkaisujen saralta. 

Yritys perustettiin vuonna 2017 nykyisen toimitusjohtaja John Han johdolla. Ha on työskennellyt aiemmin Googlella vanhempana ohjelmistokehittäjänä ja teknisenä johtajana. 

LG taas on siirtänyt viime vuosina liiketoimintansa painotusta kasvaville aloille, kuten älykoteihin ja robotiikkaan. Teknologiajätin toimintaan tuli tyhjiö, kun se lopetti matkapuhelintoimintansa vuonna 2021 kannattamattomuuden vuoksi. 

”Pyrimme kehittämään robottiliiketoimintaamme uudeksi kasvutekijäksi keskipitkällä ja pitkällä aikajänteellä, samalla tutkien monia eri mahdollisuuksia integroimalla huipputeknologioita, kuten tekoälyä ja robottikäsittelyä”, LG:n strategiajohtaja Lee Sam-soo kommentoi sijoitusta. 

LG on tutkinut ja kehittänyt robottiteknologiaa jo vuosien ajan. Sen robotteja työskentelee muun muassa Seoulin läheisellä Incheonin lentoasemalla. 

Yrityksen mukaan robottiteknologian markkinoiden odotetaan kasvavan vuoden 2021 36 miljardista dollarista 103 miljardiin dollariin vuoteen 2026 mennessä. Samalla alan kilpailu kiristyy.

Esimerkiksi LG:n eteläkorealainen kilpailija Samsung kehittää robotteja, joiden tarkoitus on työskennellä nimenomaan ihmisten kanssa yhdessä. 

Etelä-Koreassa toimivat myös Doosan Robotics ja Hyundai. Robottialan nykyisiä johtajia ovat muun muassa teollisuusautomaation asiantuntija ABB ja puolustusteknologiaa kehittävä Anduril.

Tesla taas pyrkii tekemään Optimus-robotistaan tarpeeksi yleiskäyttöisen, että sitä voi käyttää sekä tehtaissa että tavanomaisissa ympäristöissä.

Robottiteknologian alalla on kuitenkin markkinaosuutta muuallakin kuin itse roboteissa. Esimerkiksi Google on julkaissut oman robotiikka-alustansa, joka toimii pilven kautta. Samankaltaisen palvelun on avannut myös Amazon.

LG on kiinnostunut robottialan lisäksi toisenkin kasvualan, virtuaalitodellisuuden (VR), tarjoamista voitoista. Yrityksen toimitusjohtaja Ha tapasi Mark Zuckerbergin viime kuussa puhuakseen potentiaalisesta yhteistyöstä Metan kanssa VR-laitteisiin liittyen. 

LG:llä on ollut vuoden 2023 lopusta lähtien tiimi, joka kehittää VR-teknologiaa.

Suositellut

Uusimmat