Länsimainen koalitio antaa Ukrainalle tuhansia tekoälydrooneja – vuoden tavoitteena miljoonan droonin rajapyykki
Ukrainalle annettavat droonit ovat kriittinen osa maan kykyä puolustaa Venäjän hyökkäystä.
Max Lehtinen
18.2.2024

Yhdistynyt kuningaskunta ja Latvia pyrkivät liittolaistensa kanssa tarjoamaan tuhansia tekoälydrooneja Ukrainan sotakäyttöön lähikuukausien aikana, kertoo Bloomberg

Ukrainalle tarjottavia tekoälydrooneja voidaan Bloombergin lähteiden mukaan käyttää suurina laivastoina, jotka kommunikoivat keskenään ja osaavat tehdä hyökkäyksiä ilman ihmisten ohjausta. 

Bloombergin sisäpiirilähteet kuitenkin varoittelevat, että aikajana droonien valmistumiselle voi viivästyä. 

Uutinen on jatkoa aiemmin tällä viikolla tehdylle lupaukselle, jossa niin kutsuttu Ukrainan droonikoalitio (Drone Coalition for Ukraine) sanoi tarjoavansa Ukrainalle miljoona miehittämätöntä droonia seuraavan vuoden aikana. 

Droonikoalitioon kuuluu Latvian ja Yhdistyneen kuningaskunnan lisäksi Alankomaat, Liettua, Viro, Ruotsi, Tanska ja Saksa. Suomi ei kuulu koalitioon.

Asiantuntijoiden mukaan etenkin pienet droonit ovat tällä hetkellä kriittinen osa Ukrainan sotajoukkojen tehoa. Droonit lisäävät joukkojen tilannetietoisuutta ja kykyä iskeä kohteisiin rintamalinjojen takana.

Myös Venäjä hyödyntää Ukrainan sodassa drooneja, jotka on saatu Iranilta. Venäjä rakentaa parhaillaan omaa droonitehdastaan

Suositellut

Uusimmat