Kyberturvallisuuskeskus varoittaa OmaVero-huijauksesta
Huijaussivusto näyttää erehdyttävästi OmaVero-palvelun etusivulta. Sivusto on tullut näkyviin hakukoneiden sponsoroituna tuloksena listojen kärjessä.
IT Insider toimitus
10.3.2023

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittaa tuoreesta huijaussivustosta, joka naamioituu Verohallinnon OmaVero-palveluksi. Erehdyttävästi OmaVerolta näyttävä sivusto on tullut käyttäjille vastaan sponsoroituna hakutuloksena useissa hakukoneissa hakusanalla ”OmaVero”

Huijareiden maksamat mainokset saattavat joskus päätyä hetkellisesti hakukoneisiin tarjolle, vaikka palveluntarjoajat pyrkivät seulomaan haitallisia sivustoja pois hakutuloksista.

”Teemme viikoittain kalastelusivujen alasajopyyntöjä niiden poistamiseksi verkosta”, kertoo Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Niclas Koskinen.

Tässä tapauksessa hakukoneen ehdottama huijauslinkki ohjaa mobiililaitteilla tietojenkalastelusivustolle. Vastaavanlaisille tietojenkalastelusivustoille voi päätyä myös erilaisten huijausviestien kautta. Osassa viesteistä vastaanottajille väitetään, että he ovat oikeutettuja veronpalautuksiin tai heitä on pyydetty maksamaan jokin tietty summa takaisin verottajalle.

Kansalaisten kannattaa tallentaa viranomaisten ja pankkien sivustot kirjamerkkeihin, jotta oikea sivu on aina helposti käytettävissä.

Hyvä keino tunnistaa haitallinen sivusto on tutkia tarkkaan verkkosivun osoitetta. Uudessa huijauksessa osoitteen ero voi olla pieni, esimerkiksi ylimääräinen pääte ”-fi.org”. Kaikilla mobiililaitteilla pääte ei URL-kentässä mahdu edes näkymään.

Mikäli olet syöttänyt tietosi tietojenkalastelusivustolle ole kiireellisesti yhteydessä pankkiisi ja tee asiasta rikosilmoitus, suosittelee Kyberturvallisuuskeskus. Nopealla reagoinnilla voidaan välttää tilien ja rahojen päätyminen rikollisten käsiin.

Vasemmalla aito tunnistautumissivu ja oikealla huijaussivusto. Eron voi havaita osoitekentässä.

Suositellut

Uusimmat