Kyberhyökkäykset ovat aikaisempaa hienostuneempia – Suomi jälleen kohteena
Suomen kyberturvallisuuden uhkataso on noussut. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan suomalaisiin organisaatioihin kohdistuvat hyökkäykset ovat aikaisempaa räätälöidympiä. Ukrainan sota ja Suomen Nato-prosessi ovat saattaneet lisätä aktiivisuutta myös Suomea kohtaan.
IT Insider toimitus
13.9.2022

Hiljaisen kevään jälkeen Suomi on jälleen lisääntyvissä määrin kyberhyökkäysten kohteena, kertoo Traficomin Kyberturvallisuuskeskus. Suomalaisiin organisaatioihin kohdistuvissa kyberhyökkäyksissä, erityisesti haittaohjelmien, tietojenkalastelun ja palvelunestohyökkäysten lukumäärät ovat kasvaneet.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan hyökkääjien ja heidän motivaationsa todentaminen on haasteellista. Keskus arvioi kuitenkin, että valtioiden tekemät poliittiset ratkaisut ja turvallisuusympäristössä tapahtuvat muutokset kuin yritysten tekemät päätökset voivat aktivoida rikollisia kohdistamaan hyökkäyksiä suomalaisiin organisaatioihin.

Traficom ei eritellyt ratkaisuja ja muutoksia, mutta epäilemättä Ukrainan sota ja Suomen Nato-hakemusprosessi ovat isoja muutoksia turvallisuusympäristössä.

Sinänsä kyberhyökkäysten määrän kasvu ei ole uusi ilmiö. Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaan mukaan kyberhyökkäysten määrät ovat kasvaneet Suomessa vuosi vuodelta. Kasvu on myös jatkunut tänäkin vuonna ja toimintatavat ovat muuttuneet.

”Tämä käy selvästi ilmi saamistamme tietoturvapoikkeamista, joiden pohjalta olemme tukeneet organisaatioita poikkeamatapausten selvittämisessä ja tehneet tapauksista analyysiä. Olemme myös verranneet Suomen tilannetta kansainvälisen kumppaniverkostomme tietoon, jonka pohjalta voimme sanoa uhkatason kohonneen.”

”Tekemämme analyysi osoittaa, että suomalaisiin organisaatioihin kohdistuvat hyökkäykset vaikuttaisivat olevan nyt aiempaa räätälöidympiä, ja ne on todennäköisesti kohdistettu tiettyyn yksittäiseen organisaatioon aikaisemman hakuammunnan sijaan”, Kirsi Karlamaa toteaa.

Kuluvan kesän aikana esimerkiksi Wärtsilä ja STT ovat kertoneet kiristyshaittaohjelman uhriksi joutumisestaan. Suomessa entistä useampi organisaatio onkin joutunut tällaisen haittaohjelman uhriksi. Karlamaa peräänkuuluttaakin yleisesti organisaatioilta panostusta kyberuhkiin varautumiseen.

”Muistuttaisimme, että osana päivittäistä toimintaansa ja riskienhallintaa, organisaatioiden tulee kiinnittää huomiota varautumiseen, harjoitteluun ja viestintään. Tässä esimerkiksi STT on toiminut esimerkillisesti viestimällä avoimesti heihin kohdistuneesta kyberhyökkäyksestä”, Kirsi Karlamaa sanoo.

Suositellut

Uusimmat