Koodiklinikan Riku Rouvila palkittiin Suomalaisen koodin edistäjänä

Koodiklinikka-yhteisö ja sen perustaja Riku Rouvila saivat Koodia Suomesta ry:n vuosittaisen Suomlaisen koodin edistäjä -palkinnon. Voittajan valinnassa painottui pitkäjänteinen ja vaikuttava työ suomalaisen koodin ja koodausyhteisön hyväksi.

IT Insider toimitus
11.10.2022

Koodia Suomesta -yhdistys palkitsi Koodiklinikan ja sen perustajan Riku Rouvilan tämän vuoden Suomalaisen koodin edistäjänä. Palkinto on tunnustus suomalaisen ohjelmistoalan ansiokkaasta edistämisestä.

Rouvila perusti Koodiklinikan vuonna 2014 Slackiin. Ohjelmistokehittäjät voivat keskustella, kysyä apua tai etsiä töitä. Verkkoulottuvuuden lisäksi Koodiklinikalla on fyysisiä tapaamisia eri puolilla Suomea.

Koodiklinikan eettisen ohjeiston mukaan yhteisön tavoitteena on ”tarjota häirinnästä sekä ahdistelusta vapaa, ystävällinen ja avulias yhteisö jokaiselle sukupuolesta, iästä, alan kokemuksesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, fyysisen tai psyykkisen terveyden rajoitteista, ulkonäöstä, etnisestä taustasta tai uskonnosta riippumatta”.

Palkintotuomariston mukaan tavoite vie ohjelmistoalaa lähemmäs monimuotoisuutta ja mukaan ottamista. Vuoden 2022 Suomalaisen koodin edistäjä -tuomaristoon kuuluivat edellisvuoden palkinnonsaaja Elisa Heikura, saavutettavuusasiantuntija ja datatieteen opiskelija Ronja Pahaoja, digijohtaja Anni Ronkainen sekä yhdistyksen hallitusta edustanut ohjelmistoyrittäjä Jesse Peurala.

Juryn mukaan valinta oli tiukka, koska erinomaisia ehdokkaita oli useita. Valinnassa painottui pitkäjänteinen ja vaikuttava työ suomalaisen koodin ja koodausyhteisön hyväksi.

”Uskomme, että Suomessa tehdään maailman parasta koodia ja osana tätä tärkeää työtä on yhdessä tekeminen. Koodiklinikka on monelle ohjelmistokehittäjälle tärkeä alusta ja toimii esimerkkinä suomalaiselle ohjelmistokentälle siitä, mitä yhteisön voimalla voi tehdä. Olen varma, että yhteisö ottaa tämän palkinnon vastaan ilolla”, toteaa Peurala.

Palkinnon voittanut Rouvila kuvailee palkintoa hienoksi jutuksi. ”Koodiklinikka on itselleni yksi oman uran hienoimmista saavutuksista. Suomessa ei aiemmin ollut tämäntapaista yhteisöä ja keskusteluihin liittymisen kynnys oli korkea. Ei ollut paikkaa, johon myös opiskelija ja aloittelija olisi voinut mennä oman kysymyksensä kanssa ja löytää apua. Koodarikulttuurissa ei aina perinteisesti ole otettu uusia tulokkaita avosylin vastaan, vaan kommenttina on ollut ’no, käytä Googlea’. Halusimme ohjata kulttuuria eri suuntaan ja luoda yhteisön, johon ihan oikeasti kaikki ovat tervetulleita. Itse seison näiden arvojen takana tosi vahvasti.”

Ajan mittaan Rouvilan rooli yhteisön ylläpitäjänä on keventynyt ja suurimman osan Koodiklinikan pyörittämisestä hoitavat muut ylläpitäjät. ”Aika vähällä ohjauksella olemme selvinneet tähän mennessä. Code of Conductia ei aivan alussa ollut: laadimme sellaisen, kun yhteisö kasvoi. Alalla on ehdottomasti tehtävää inklusiivisuuden eteen. Koodiklinikka on monella tapaa läpileikkaus Suomen ohjelmistoalasta, ja erityisesti siitä syystä pyrimme jatkossakin toimimaan tiennäyttäjänä ja taistelemaan alan stereotypioita vastaan.”

Suomalaisen koodin edistäjä -palkinto on myönnetty aikaisemmin Linda Liukkaalle, Instagram-Janille, Juho Vepsäläiselle, Teemu Roosille, Ilkka Paanaselle, Aleksi Yrttiaholle ja koronavilkkutiimille sekä Elisa Heikuralle. Palkinnonsaaja julkistetaan aina Suomalaisen koodin päivänä 11.10.

Suositellut

Uusimmat