Komponenttipula iski lopulta myös pc-markkinaan
Tietokoneiden myynti laski vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 4,3 prosenttia edellisvuodesta. Ennusteiden mukaan tämä vuosi jää edellisvuodesta ja aikasemmin tehdyistä arvioista. Sirupulan arvellaan helpottavan tämän vuoden jälkipuoliskolla.
IT Insider toimitus
29.4.2022

Koko maailmaa vaivaava sirupula iski lopulta myös pc-myyntiin. Vuosi 2021 oli alalla paras aikoihin, mutta nyt vuoden ensimmäisellä neljänneksellä myynti laski 4,3 prosenttia edellisvuodesta 78,7 laitteeseen. Tulokset ovat Counterpoint Researchin tuoreesta raportista.

PC-valmistajat ovat päivittäneet ennusteitaan varovaisempaan suuntaan tämän vuoden osalta. Myynti tulee jäämään viime vuonna tehdyistä ennusteista eikä edellisvuoden kaltaisiin huippulukuihin päästä.

Sirupula helpottaa vuoden jälkipuoliskolla, mutta Ukrainan sota ja huippukorkea inflaatio vaikuttavat näkymiin heikentävästi. Lisäksi tuoreet Kiinassa tehdyt koronarajoitukset erityisesti tuotantoalueina tunnetuissa Shanghaissa ja Kushanissa vaikuttavat tuotantomääriin.

Päättyneellä neljänneksellä Lenovo jatkoi kärjessä 23,1 prosentin osuudella. Osuus oli hieman edellisvuotta pienempi, mutta kutistuneessa markkinassa yhtiö toimitti vertailuaikana 18,2 miljoonaa pc:tä, mikä oli 9,5 prosenttia vähemmän laitteita kuin edellisvuonna samaan aikaan.

HP oli toisena 20.2 prosentin osuudella, toimitukset laskivat 16 prosenttia 15,9 miljoonaan laitteeseen.

Kolmantena olevan Dellin myynti sen sijaan kasvoi prosentin eli parisataa tuhatta laitetta onnistuneen tuotestrategian päivityksen myötä.

Neljänneksi suurimman valmistajan Applen M1-siruilla varustetut MacBookit ovat olleet menestys. Yhtiön markkinaosuus kasvoi prosentin ja laitetoimitukset kahdeksan prosenttia 7,1 miljoonaan Macintoshiin.

Counterpoint ennustaa, että koronan ja komponenttipulan häiriöt alkavat helpottaa tämän vuoden toisella puolikkaalla. Kysynnän ja tarjonnan epäsuhta on helpottamassa ja monet komponenttivalmistajat ovat lisänneet varastojaan epävarman maailmantilanteen vuoksi.

Lue lisää:

Suositellut

Uusimmat