Kolumni: Tekoäly on muutakin kuin pöhinää
OpenAI:n ja Googlen viimeviikkoiset julkistukset muistuttavat, että tekoälyn kehitysvauhti vain kiihtyy.
Mikko Torikka
20.5.2024

Kaikki isot toimijat ovat julkaisseet omia palvelujaa. Microsoftilla, Googlella, Amazonilla, Metalla, Salesforcella, SAPilla ja muilla on omat tekoälyratkaisunsa, joilla ne pyrkivät saamaan osansa vallankumouksesta.

Silti hetken näytti siltä, että markkina saattaisi olla hivenen väsynyt tekoälyyn. ChatGPT:n käyttäjämäärät olivat lievässa alamäessä ja kyynisimmät alkoivat jo puhua kuplan puhkeamisesta.

Nyt tekoälyn suurin nimi OpenAI ja Google osoittivat, että kehitysvauhti on edelleen valtava ja kyydissä kannattaa pysyä. Muuten riskinä on kokonaan kelkasta jääminen.

Tekoälyjulkistukset ovat luonteeltaan revoluutiota eivätkä evoluutiota. Viime viikon OpenAI:n julkistustilaisuudesta odotettiin uutta kielimallia ja hakukonetta. Sen sijaan saimme täysin uusia tapoja ohjata tekoälyä. OpenAI:n GPT-4o keskustelee luontevasti tekstin lisäksi äänellä ja näkee ympärillään asioita. Olemme jälleen askeleen lähempänä elokuvien maailmaa. OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman käytti demossa esimerkkinä takavuosien Her-elokuvaa, jossa henkilö ihastuu flirttailevaan tekoälyyn. Tämä onkin mukavampi tulevaisuudenvisio kuin avaruusseikkailu 2001:n HAL-tekoäly.

Googlen julkistustilaisuudessa puolestaan Project Astra osasi samaan tapaan hyödyntää visuaalista ja ääni-informaatiota. Lisäksi demossa Googlen tekoäly osasi auttaa löytämään kadonneet silmälasit. Tästä tulee olemaan monelle paljon hyötyä tulevaisuudessa.

Kehitysvauhti on kovaa ja tähän asti toimijat ovat onnistuneet yllättämään ominaisuuksilla ja niiden laadulla. Mikäli kokemukset nykyaikaisesta laajan kielimallin tekoälystä ovat vaikka vuoden takaa, kannattaa ehdottomasti päivittää kokemuksia.

On myös kiinnostavaa nähdä, millainen Applen tekoälyavaus tulee olemaan. Tällä hetkellä markkinahuhujen mukaan Apple julkaisee tekoälypalvelujaan yhdessä OpenAI:n kanssa kesäkuussa kehittäjäkonferenssissa.

Kirjoittaja on IT Insiderin päätoimittaja.

Suositellut

Uusimmat