Kiinassa tutkitaan väitteitä valtavasta tietomurrosta
Yli miljardin ihmisen tietoja joutui vääriin käsiin Shanghain poliisin tietokantaan tehdyn murron seurauksena, mikäli tiedot osoittautuvat oikeiksi.
IT Insider toimitus
05.7.2022

Hakkeriryhmä väittää varastaneensa tietoja yli mijardista kiinalaisesta murtauduttuaan Shanghain poliisin tietokantaan. Mikäli tiedot pitävät paikkaansa, on kyseessä Kiinan historian suurin tietomurto, kertoo Bloomberg.

Tietomurtautuja tai ryhmittymä on laittanut tiedot myyntiin kyberrikoksiin keskittyvällä verkkosivustolla. Hintapyynti tiedoille on kymmenen bitcoinia, mikä on nykykurssilla noin 200 000 dollaria.

Ilmoituksen mukaan tarjolla on 23 teratavua varastettua dataa, kuten nimiä, osoitteita, syntymäpaikkoja, henkilötunnuksia, puhelinnumeroita ja rikosrekisterin tietoja.

Väitetyn murron kokoluokka on herättänyt Kiinan tietoturvayhteisössä spekulaatiota siitä, voiko murto olla tapahtunut oikeasti. Toisaalta kryptovaluuttojen markkinapaikka Binancen toimitusjohtaja Zhao Changpeng kertoi Twitterissä heidän havainneen miljardin tietojen murron ”eräästä aasialaisesta maasta”.

Shanhain viranomaiset eivät ole vastanneet virallisesti tietoihin tietomurrosta.

Yhdysvallat ja muut länsimaat ovat toistuvasti nimenneet Kiinan yhdeksi maailman suurimmista kyberrikollisten lähteistä. Kuitenkin Kiinan sisällä tapahtuvista tietomurroista kuullaan harvoin, koska maassa ei ole käytössä luotettavia raportointimekanismeja.

Tuorein väitetty murto alleviivaa Kiinan laajan datankeruun riskejä. Vääriin käsiin joutuessa kansalaisista kerätty tieto voi olla tuhoisaa monella tavalla.

Bloombergin keräämien asiantuntijanäkemysten mukaan tietomurto olisi ollut mahdollista toteuttaa pilvikumppanin järjestelmien kautta. Kiinan suurimmat pilvipalveluiden tarjoajat ovat Alibaba, Tencent ja Huawei.

Suositellut

Uusimmat