Kiina kehitti chatbotin aivopesemään kansalaisiaan
Kiinan johtaja Xi Jinpingin poliittista ajatusmaailmaa mukaileva chatbotti on koulutettu Kiinan hallinnolle myönteisellä materiaalilla.
Max Lehtinen
22.5.2024

Kiinan hallinto on kehittänyt Xi Jinpingin politiikkaa suosivan chatbotin, joka saattaa tulla julkiseen käyttöön maassa, mikäli sen kouluttaminen onnistuu toivotusti, kertoo Financial Times

Kiinan kyberviranomaiset ovat kehittäneet chatbotin pyrkimyksenään säilyttää hallinnon ote kansalaistensa ajattelusta ja käyttäytymisestä samalla tuoden tekoälyteknologian paremmin saataville. 

Financial Timesin sisäpiirilähteen mukaan uutta mallia kehitetään tällä hetkellä viranomaisten tutkimuskeskuksessa, mutta lopulta se saatetaan ottaa laajemmin käyttöön maassa, jos sen toiminta vastaa toivottua. 

Uusi kielimalli osaa vastata kysymyksiin, luoda raportteja, tehdä yhteenvetoja datasta ja kääntää kiinan ja englannin välillä. 

Leikkimielisesti Chat-XiPT:ksi länsimaissa ristitty chatbotti on osa Kiinan viranomaisten intohimoisia pyrkimyksiä levittää Xin ajatuksia politiikasta, taloudesta ja kulttuurista kansalle – tietysti mahdollisimman nuoresta iästä lähtien. 

Vapaan tiedonhankinnan harjoittaminen ja mahdollistaminen on kiellettyä. Hallintoa vastustavat joutuvat nopeasti mustalle listalle, ja heitä syrjitään ankarasti. 

Kiinan hallinto on asettanut maassa toimiville chatboteille selkeät säännöt. Sisällön täytyy ”ilmentää keskeisiä sosialistisia arvoja”, eikä se saa sisältää mitään, mikä “horjuttaisi valtion valtaa”.

Suositellut

Uusimmat