Kiina kehittää vuosittain kymmeniä suuria kielimalleja
Kiina on kehittänyt kuluvana vuonna yhden kielimallin enemmän kuin Yhdysvallat, kertoo kiinalainen raportti. Yhteistyössä tutkimuslaitosten ja yritysten välillä on kuitenkin vielä parannettavaa.
Max Lehtinen
02.6.2023

Reuters uutisoi toukokuun lopussa kiinalaisten tutkimuslaitosten kirjoittamasta raportista, josta käy ilmi Kiinan kehittäneen kolmen viime vuoden aikana lähes 80 generatiivista laajan kielimallin tekoälyä (LLM, Large language model). 

Raportissa todettiin Kiinan ja Yhdysvaltojen kehittävän suurimman osan maailman generatiivisista tekoälyistä. Maiden osuus kaikista julkaistuista kielimalleista on raportin mukaan yli 80 prosenttia. 

Kielimallien kehitys siirtyi kiihtyvään vaiheeseen vasta muutama vuosi sitten. Ennen vuotta 2020 niiden saralla ei ollut merkittävää tuotantoa, vaikka Yhdysvalloissa oltiin jo kehittelemässä muutamia tekoälyjä, esimerkiksi ChatGPT:tä.

Kiina on ollut toistaiseksi hieman Yhdysvaltoja jäljessä kielimallien kehittämisessä, mutta raportin mukaan Kiinassa on kehitetty tämän vuoden puolella jo 19 kielimallia – yksi enemmän kuin Yhdysvalloissa. 

Raportin mukaan kiinalaisten yrityksien ja tutkimuslaitoksien yhteistyöhankkeet ovat tekoälyn saralla “riittämättömiä”. 

Kiinan edistymistä hankaloittaa myös Yhdysvaltojen organisoima vientivalvonta, joka rajoittaa kiinalaisten valmistajien pääsyä tärkeisiin puolijohteisiin. 

Silti useat kiinalaiset teknologiayritykset, kuten Alibaba, Sensetime ja Baidu, ovat ottaneet käyttöön omia generatiivisia tekoälyllä toimivia chatbottejaan. 


Kuva: Christian Lue

Suositellut

Uusimmat