Kiina jatkaa eriytymistään länsimaista Yhdysvaltojen painostuksesta – 44 miljardin investoinnit siruteollisuuteen
Yhdysvaltojen asettamien rajoitteiden myötä Kiina on rakentamassa omaa siruinfrastruktuuriaan koko toimitusketjun läpi.
Max Lehtinen
27.5.2024

Kiina jatkaa itsenäistymistään länsimaisista siruista. Se julkisti jo kolmannen valtion tukeman rahoituskierroksen, jonka keräämät 44 miljardia euroa sijoitetaan kotimaiseen puolijohdeteollisuuteen. 

Vertailun vuoksi koko EU:n sirurahaston koko on noin 40 miljardia euroa.

Investoinneillaan Kiina pyrkii nostamaan puolijohdeteollisuutensa “kansainvälisten standardien tasolle” vuoteen 2030 mennessä. 

Big Fundina eli “suurena rahastona” tunnettu valtiollinen aloite panostaa investoinneillaan laajasti eri kohtiin toimitusketjua: sirujen valmistukseen, suunnitteluun, laitteisiin ja materiaaleihin. 

Reuters uutisoi syyskuussa vuonna 2023, että rahaston kolmannessa vaiheessa keskityttäisiin etenkin sirujen valmistukseen käytettäviin laitteisiin.

Big Fund on myöntänyt rahoitusta esimerkiksi Kiinan kahdelle suurimmalle siruyritykselle, Semiconductor Manufacturing Internationalille ja Hua Hong Semiconductorille. Rahaa on valunut myös useille pienemmille yrityksille sekä rahastoille.

Kehitysaskeleistaan huolimatta sijoitusrahaston alkutaival ei ole ollut täydellinen. Vuonna 2022 korruptioon keskittyneet kiinalaiset valvontaviranomaiset tutkivat Kiinan valtion omistamien siruyhtiöiden huippuhenkilöitä vilppiepäilyjen vuoksi.

Samalla Yhdysvallat jatkaa laajojen rajoituksien asettamista sekä amerikkalaisten sirujen ja että yleisemmin länsimaalaisen siruteknologian viennille Kiinaan.

Suositellut

Uusimmat