KHO ei hyväksynyt DNA:n pyyntöä – sopimustiedon tarkastuspalvelu on muutettava
Traficomin uhkasakon mukaan DNA:n pitää muuttaa määräaikaisten sopimusten tarkastuspalvelua. DNA on hakenut päätökselle purkua, mutta korkein hallinto-oikeus hylkäsi purkuhakemuksen.
IT Insider toimitus
28.11.2022

DNA:n sopimustiedon tarkastuspalvelu korjattava lainmukaiseksi
Tiedote. Julkaistu: 28.11.2022, 10:37
Traficomin ja DNA:n tulkintaerimielisyydet määräaikaisten sopimusten tarkastusmahdollisuudesta ovat päättymässä Traficomin tulkinnan voittoon.

Traficom asetti jo helmikuussa DNA:lle uhkasakon, jolla operaattoria yritettiin saada muuttamaan palvelue. DNA on hakenut päätöksen purkua eri asteissa, mutta nyt korkein hallinto-oikeus on hylnnyt purkuhakemuksen.

DNA:lla on nyt 9.12 asti aikaa korjata sopimustiedon tarkastuspalvelu. Mikäli palvelua ei korjata lainmukaiseksi 9.12.2022 mennessä, langettaa Traficom DNA:lle 100 000 euron uhkasakon sekä 23.12.2022 jälkeen lisäerän 50 000 euroa kultakin täydeltä kahdelta viikolta niin kauan, kunnes DNA täyttää velvoitteen.

Kuluttajilla on pitänyt olla mahdollisuus tämän vuoden alusta tarkastaa määräaikaisen matkaviestinverkon liittymäsopimuksensa voimassaolo lähettämällä tekstiviesti SOPIMUS (tai ruotsiksi ABONNEMANG) numeroon 18321. Vastauksena hänen tulee saada välittömästi tekstiviesti, joka kertoo määräaikaisen sopimuksen päättymispäivän. Kuluttaja voi hyödyntää palvelua, kun hän esimerkiksi saa toiselta teleoperaattorilta kiinnostavan liittymätarjouksen ja harkitsee palveluntarjoajan vaihtamista.

DNA kuitenkin vaati asiakkailtaan palvelun sallimisen erikseen ennen tarkastuspalvelun käyttöä, jolloin palvelu ei toteutunut lain edellyttämällä helpolla ja välittömällä tavalla.

Traficom haluaa taata kaikille kuluttajille tasaveroisen mahdollisuuden tarkastaa liittymäsopimuksensa päättymispäivä maksuttomalla, helpolla ja välittömällä tavalla teleoperaattorista riippumatta.

Virasto velvoitti päätöksellään DNA:n poistamaan vaatimuksen palvelun sallimisesta erikseen ja asetti velvoitteen tehosteeksi juoksevan uhkasakon.

Hallinto-oikeus hylkäsi kesällä DNA:n asiasta tekemän valituksen, eikä korkein hallinto-oikeus (KHO) myöntänyt yhtiölle asiassa valituslupaa. Tämän jälkeen DNA haki KHO:lta Traficomin, hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöksien purkamista. Asiasta saatiin nyt lopullinen ratkaisu, kun KHO hylkäsi yhtiön hakemuksen.

Lue lisää:

Suositellut

Uusimmat