Kaupunkiliikenteen päästöt pienenevät kuin itsestään älykkäällä ratkaisulla
Suomalaiset MarshallAI ja Dynniq Finland lupaavat leikata neljä prosenttia kaupunkiliikenteen päästöistä hyödyntämällä älykkäitä tekoälyratkaisuja.Yritysten ratkaisu on mukana EU:n rahoittamassa AI4Cities-projektissa.
IT Insider toimitus
30.9.2021

Konenäköyhtiö MarshallAI ja älykkään liikenteen asiantuntija Dynniq Finland lupaavat leikata liikenteen päästöistä neljä prosenttia ilman että kaupunkiliikenteessä kulkijat huomaavat mitään. 

Yritykset pääsivät toiseen vaiheeseen EU:n rahoittamassa kolmivuotisessa AI4Cities-projektissa. Sen tavoitteena on kehittää Euroopan johtavien kaupunkien liikkuvuuden ja energian haasteisiin vastaavia tekoälyratkaisuja, joilla voidaan karsia hiilidioksidipäästöjä ja edistää ilmastotavoitteiden toteutumista.

Ratkaisu on nimettu Ix3:ksi. Liikenteenhalllinta muuttuu sen avulla jatkuvasti olosuhteiden mukaan. Sen avulla optimoidaan liikennettä poistamalla kuolleita sekunteja joiden aikana kukaan ei liiku risteyksessä, heikentämättä kuitenkaan liikenteen turvallisuutta. 

Käytännössä tämä tarkoittaa vihreän liikennevalon lyhentämistä todellisen kysynnän ja reaaliaikaisen tilanteen mukaan. Näin ollen optimoitu liikenteenohjaus vähentää merkittävästi kaupunkiliikenteen hiilidioksidipäästöjä heikentämättä yhdenkään liikenteen käyttäjän kokemusta.

“Kaupunkilaisen silmin ainoa ero nykytilanteeseen on, että kaistan ollessa tyhjä autoista tai suojatie ihmisistä, liikennevalot vaihtuvatkin vihreäksi. En usko, että kukaan jää kaipaamaan hetkiä, jolloin on miettinyt, miksi valo pysyy punaisena”, sanoo MarshallAIn toimitusjohtaja Marcus Nordström.

“Tiesimme aikaisempien liikenneanalyysien perusteella, että jokaisessa risteyksessä esiintyy kaikkien tavoitteiden vastaisia kuolleita sekunteja. Se, että voimme poistaa jopa 4% päästöistä niin, että kaikkien kokemus vain paranee, oli kuitenkin yllätys”, Nordström jatkaa.

AI4Cities-hankkeen 4,6 miljoonan euron rahoitusta haki noin sata yritystä ympäri Euroopan. Keväällä 2021 Ix3 valittiin 21 yrityksen joukkoon älykkään liikkumisen sarjan ensimmäisessä vaiheessa. Tämän vaiheen aikana tehdyn työn perusteella AI4Cities on valinnut MarshallAIn ja Dynniqin älykkään liikkumisen kymmenen parhaan joukkoon, jotka jatkavat toiseen vaiheeseen.

MarshallAI ja muut projektissa jatkoon valitut toimittajat jatkavat prototyyppien kehittämistä tammikuulle 2022, jolloin tässä sarjassa valitaan kolme yritystä hankkeen viimeiseen vaiheeseen. Tässä vaiheessa on tavoitteena pilotoida kehitettyjä ratkaisuja kahdessa kaupungissa. AI4Cities on EU:n rahoittama kolmivuotinen projekti, jossa on mukana kuusi Euroopan kaupunkia ja aluetta: Helsinki (Suomi), Amsterdam (Alankomaat), Kööpenhamina (Tanska), Pariisin alue (Ranska), Stavanger (Norja) and Tallinna (Viro).

Suositellut

Uusimmat