Kalifornia haluaa some-jätit vastuuseen lapsille tulevista haitoista
Kaliforniassa etenevä lakiehdotus mahdollistaisi sen, että vanhemmat voisivat haastaa oikeuteen sosiaalisen median yhtiöitä lastensa riippuvuudesta. Laki olisi suora isku Facebookin kaltaisiin sosiaalisen median jätteihin.
Kalle Keinonen
30.5.2022

Kalifornialaisperheet voisivat pian syyttää sosiaalisen median yhtiöitä lastensa riippuvuudesta niiden palveluihin, kertoo AP News. Uuden lakiehdotuksen mukaan vanhemmat voisivat haastaa oikeuteen sosiaalisen median yhtiöitä, kuten Instagramin ja TikTokin ja vaatia niiltä jopa 25 000 dollarin korvausta yhtä rikkomusta kohden.

Lakiehdotus määrittelee riippuvuuden alle 18-vuotiaille lapsille. Lapsen täytyy olla vahingoittunut joko fyysisesti, henkisesti, emotionaalisesti, kehityksellisesti tai aineellisesti. Lisäksi lapsi haluaa lopettaa tai vähentää palveluissa käytettyä aikaa, mutta ei voi, koska on pakkomielteinen sosiaalisen median käytöstä.

Lakiehdotus koskisi vain sosiaalisen median yhtiöitä, joiden bruttotulot olivat vähintään 100 miljoonaa dollaria edellisen vuoden aikana. Hyväksyttynä laki ei koskisi esimerkiksi suoratoistopalveluja tai yhtiöitä, jotka tarjoavat vain sähköposti- ja viestintäpalveluja.

Mikäli lakiehdotus menee läpi, sosiaalisen median yritykset todennäköisesti lopettaisivat palveluidensa tarjonnan lapsille sen sijaan, että ne altistaisivat itsensä mahdollisille oikeusjutuille.

Ehdotus hyväksyttiin maanantaina osavaltion edustajakokouksessa. Seuraavaksi lakialoite siirtyy osavaltion senaattiin, jossa se käy läpi viikkoja kestäviä kuulemistilaisuuksia ja neuvotteluja lainsäätäjien ja asianajajien välillä.

Suositellut

Uusimmat