Journalistit testaavat Googlen uutta tekoälyavustajaa Yhdysvalloissa
Genesis-niminen ohjelmisto automatisoi toimittajien tehtäviä ja auttaa vaihtoehtoisten kirjoitusasujen keksimisessä.
Max Lehtinen
20.7.2023

Google on kehittänyt ohjelmiston, joka käyttää tekoälyä uutisjuttujen kirjoittamiseen ja tarjoaa sitä nyt uutisorganisaatioille kokeiltavaksi, kertoo NY Times

Lehden nimettömien lähteiden mukaan uusi Genesis-niminen työkalu osaa tuottaa uutissisältöä sille annettujen faktojen avulla ja toimii henkilökohtaisena avustajana toimittajille automatisoimalla tehtäviä. 

Google on tarjonnut työkalua NY TImesille ja muille suurille yhdysvaltaisille lehdille, kuten Washington Postille ja Wall Street Journalille, lähteet kertovat. 

Joidenkin lähteiden mukaan Googlen esitys tekoälyavustajasta oli huolestuttava, koska se piti huolellisten uutisjuttujen tuottamiseen kuluvia resursseja itsestäänselvyytenä.

Varomattomasti käytetty tekoäly voi toimia uutistyössä misinformaation levittäjänä, sillä se voi keksiä faktoja ja esittää ne totuutena. 

Googlen tiedottaja Jenn Criderin mukaan työkaluilla “ei voida korvata toimittajien keskeistä roolia raportoinnissa, artikkelien laatimisessa ja faktojen tarkistamisessa”. 

Ne voivat kuitenkin “tarjota vaihtoehtoja” otsikoille ja muille kirjoituksen osille.

Monet uutisorganisaatiot tutkivat tekoälyn toimintaa ja pyrkivät löytämään vastuullisia tapoja hyödyntää sitä journalistiikassa. 


Kuva: Pawel Czerwinski

Suositellut

Uusimmat