Joukkokanne sai Applen muuttamaan sovelluskauppansa sääntöjä merkittävästi
Jatkossa sovelluskehittäjät voivat kertoa myös vaihtoehtoisista tavoista ostaa tuotteita myös Applen sovelluskaupan ulkopuolelta.
IT Insider toimitus
27.8.2021

Apple taipui sitä vastaan nostetun joukkokanteen edessä ja muuttaa sovelluskauppansa App Storen sääntöjä. Osapuolet pääsivät sovitteluratkaisuun, jonka perusteella sovelluskehittäjät voivat jatkossa tarjota maksuvaihtoehtoja myös Applen sovelluskaupan ulkopuolelta.

Tähän asti Applen sovelluskaupasta ostettujen tuotteiden maksu on pitänyt kulkea sovelluskaupan kautta, mikä on tarkoittanut komission maksamista Applelle. 

Sovitteluratkaisu sisältää myös muutoksia sovelluskaupan hinnoittelukäytäntöihin sekä läpinäkyvyyttä sovellusten arviointiprosessiin. 

Sovellusten saaminen Applen sovelluskauppaan edellyttää hyväksyttyä arviointia. Etenkin hylkäävän lopputuloksen perusteet eivät aina ole olleet kehittäjille itsestäänselviä. Jatkossa Apple jakaa tietoa muun muassa hylkäyksistä, poistetuista sovelluksista ja poistetuista kehittäjätileistä.

Applen tiedotteen mukaan yhtiö “tarkentaa, että kehittäjät voivat käyttää viestintävälineitä, kuten sähköpostia erilaisista maksutavoista kertomiseen. Normaaliin tapaan Applelle ei tarvitse maksaa komissiota, mikäli maksu tehdään sovelluskaupan ulkopuolella.”

Aikaisemmin Applen sovelluskaupan sääntöjen mukaan kehittäjät saivat ottaa yhteyttä asiakkaisiin vain sovelluksen kautta, jos yhteystiedot oli hankittu App Storesta.  

Sovelluskehittäjät Donald Cameron ja Illinois Pure Sweat Basketball nostivat joukkokanteen Applea vastaan vuonna 2019. He syyttivät yhtiötä kilpailun rajoittamisesta sovelluskaupan yhteydessä. Sovitteluratkaisu vaatii vielä oikeuden virallisen hyväksynnän.

Suositellut

Uusimmat